Een mestvergister bij een melkveehouder in de provincie Groningen. - Foto: Mark Pasveer AlgemeenNieuws

CO2-uitstoot landbouw 3% gedaald

De landbouw stootte het eerste kwartaal van 2023 circa 3% minder broeikasgassen – CO2 – uit dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het RIVM.

De daling in de land- en tuinbouw is daarmee iets kleiner dan de totale daling van de CO2-uitstoot in Nederland. Die komt uit op 4%. Dat komt onder meer doordat de glastuinbouw in het eerste kwartaal van vorig jaar door de relatief hoge gasprijzen ook al minder aardgas verbruikte.

Totale uitstoot CO2 landbouw

De totale uitstoot van de landbouw bedroeg in het eerste kwartaal 2,1 Mton CO2 vergeleken met 2,8 Mton in het eerste kwartaal van 2022. De uitstoot van overige broeikasgassen bleef in de land- en tuinbouw gelijk op 4,7 Mton CO2-equivalent.

De landelijke daling van CO2-uitstoot komt vooral door de daling in bebouwde omgeving (woningen en kantoren) en de industrie. Door de hoge gasprijzen werd in de bebouwde omgeving en de industrie respectievelijk 12 en 8% minder broeikasgassen uitgestoten dan in hetzelfde kwartaal van 2022.

Stroom en mobiliteit

In de elektriciteitssector was de CO2-uitstoot stabiel. De mobiliteitssector stootte in het eerste kwartaal van 2023 meer CO2 uit. Er werd meer benzine en diesel verkocht dan een jaar eerder. Toen had Nederland nog te maken met corona-maatregelen.

De industrie (27%) en bebouwde omgeving (19,1%) zijn verantwoordelijk voor het grootste deel van de uitstoot van broeikasgassen in Nederland. De landbouw is verantwoordelijk voor 15,7% van de uitstoot en staat er daarmee beter voor dan elektriciteit en mobiliteit.

Reacties

  1. Uitstoot uitstoot uitstoot??? Het gaat er toch juist om om CO2 neutraal te zijn? Want als ik naar Amerika vlieg en ik plant een paar boompjes dan is het toch goed?
    Waar in dit verhaal is de vastlegging van CO2 in gewassen door de land- en tuinbouw?
    En wat is de vastlegging van CO2 door de bebouwde omgeving (woningen en kantoren), industrie, stroom en mobiliteit?

Beheer
WP Admin