AlgemeenNieuws

Ciolos verwacht snelle marktverandering

Brussel – Eurocommissaris Dacian Ciolos van landbouw is ervan overtuigd dat de veerkrachtige landbouwsector zich snel zal heroriënteren naar nieuwe markten en kansen, nu Rusland de producten weert.

“Maar er moet steun zijn om de sector te helpen deze overgang soepel te maken”, aldus Ciolos. Het nieuwe Europees landbouwbeleid biedt mogelijkheden om crisismaatregelen te nemen. Voor de eerste sector, perziken en nectarines, zijn inmiddels steunmaatregelen afgekondigd.

De Europese Commissie heeft maandag een taskforce ingericht die de gevolgen van de Russische boycot in kaart brengt, inclusief de kansen om de Europese producten elders af te zetten. Donderdag komen de lidstaten bijeen om over de zaak te spreken.

Europese diplomaten hebben maandag landen als Brazilië gevraagd geen extra goederen te leveren aan Rusland om de Europese producten te vervangen. Ze vinden het niet kunnen dat landen profiteren van de huidige situatie. De EU overweegt een bezwaar in te dienen tegen Rusland bij de Wereldhandelsorganisatie WTO.

“Het is op dit moment nog te vroeg om te overzien wat de precieze gevolgen zullen zijn van de Russische sancties”, schrijft staatssecretaris Sharon Dijksma aan de Tweede Kamer. De Europese agrarische export bestaat voor ongeveer een tiende uit export naar Rusland. Van de Nederlandse agrarische export gaat 1,9 procent naar Rusland. Ze wijst er op dat niet alleen de agrarische sector, maar ook de aan de agrosector gerelateerde sectoren worden getroffen.

“Het is onbegrijpelijk dat de regering zo’n afwachtende en laconieke houding aanneemt terwijl onze mkb’ers in de agrarische sector in een crisis gedrukt worden”, reageert CDA-Kamerlid Jacco Geurts. “Als Nederland niet snel handelt zullen ondernemers de dupe zijn van de ruzie tussen de EU en Rusland.”