Christendemocraten willen de grootste politieke groepering blijven in het Parlement en hopen veel stemmen op het platteland te winnen. - Foto: Andrea van Schaik Fotografie AlgemeenNieuws

Christendemocraten: Europese Commissie moet beter luisteren naar boeren

De Europese Commissie moet meer naar de boeren luisteren. Die oproep doet de grootste partij in het Europees Parlement, de christendemocratische EVP-fractie, deze week tijdens de vergadering in Straatsburg.

Minder bureaucratie, minder beperkingen en meer toekomst voor de landbouw. Dat is de kern van de boodschap van de christendemocratische EVP-fractie. De toespraak, die deze week door de Duitse fractievoorzitter Manfred Weber wordt uitgesproken, komt niet uit de lucht vallen. Volgend jaar zijn er verkiezingen voor een nieuw Europees Parlement en ook de Europese Commissie wordt dan opnieuw benoemd. De christendemocraten willen graag de grootste politieke groepering blijven in het Parlement en hopen veel stemmen op het platteland te winnen. Immers ruim 25% van de kiesgerechtigden in de EU woont op het platteland. Met een schuin oog keek men ook naar Nederland, waar BBB niet alleen op het platteland veel stemmen won, maar ook met landbouwthema’s kiezers aan zich wist te binden.

‘Natuurherstelwet gaat voor problemen zorgen in landbouw’

Esther de Lange van het CDA, de vicevoorzitter van die grote EVP-fractie, speelt daar een belangrijke rol bij. Ze ging een jaar voor de verkiezingen al vol in de aanval door de nieuwe natuurherstelwet van EU-commissaris Frans Timmermans af te wijzen. Volgens de plannen van Timmermans mogen diersoorten in bedreigde gebieden er niet verder op achteruitgaan; het zogenoemde verslechteringsverbod. Dat heeft vooral gevolgen voor landbouwgrond, want in het voorstel van de Europese Commissie staat dat over zeven jaar in 2030 al 30% van de zogenoemde ‘slechte’ natuur er beter aan toe moet zijn.

Volgens de invloedrijke CDA-politica is die wet niet goed voor Nederland. “In ons dichtbevolkte land, waar veel zaken dicht op elkaar gebeuren, hebben we dat al meegemaakt met de stikstofcrisis. Maar ook buiten Nederland zal deze wet voor problemen gaan zorgen.” De grootste vrees in het Europees Parlement is dat de politiek straks instemt met een wet, waarvan niemand precies de consequenties weet. “Alsof we een blanco cheque geven”, aldus De Lange.

Europese Boeren Afspraak

Als alternatief voor het huidige beleid stelt de EVP nu een Europese Boeren Afspraak voor (European Farmers Deal). Het lijkt een beetje op een verkiezingsprogramma voor de landbouw waarin staat dat alle Green Deal-maatregelen landbouwvriendelijk moeten zijn. Zo is er kritiek op de haast van de Europese Commissie om een groot aantal bestrijdingsmiddelen te verbieden, waarbij alleen naar het milieubelang en niet naar de boeren wordt gekeken. Bovendien zijn de plannen niet haalbaar en dus onrealistisch, aldus de EVP. De Europese Commissie wil het gebruik van bestrijdingsmiddelen in 2030 halveren.

Beschikbaarheid van Europees voedsel in gevaar

Kritiek hebben de christendemocraten verder op het ontbreken van alternatieven. “Op die manier keldert de productie, uiteindelijk komt zelfs de beschikbaarheid van Europees voedsel in gevaar en zal de inflatie alleen maar toenemen.” Manfred Weber zal deze week vol op het orgel gaan met een aantal van deze stellingen. Tot ongenoegen van de andere partijen in het Europees Parlement. De Groenen vinden het onverantwoordelijk en menen dat de christendemocraten op deze manier de hele Green Deal om zeep te helpen. En verantwoordelijk EU-commissaris Timmermans zegt dat de Green Deal geen vijand is van de boeren. “We zijn in feite bondgenoten, boeren lijden zelf namelijk ook onder de afnemende biodiversiteit omdat de opbrengst van het land achteruitgaat.”

Reacties

  1. Is dat laatste waarheid, frans? Gaat de plantaardige productie omlaag en komt dat door afnemende biodiversiteit? Niet zomaar wat zeggen hè?

Beheer
WP Admin