BBB probeert het resultaat bij de Provinciale Staten 2023 in concrete punten om te zetten. - Foto: Ronald Hissink AlgemeenNieuws

Van der Plas: kabinet moet hoop bieden op dossiers als stikstof

De partijleider van de BoerBurgerBeweging (BBB) Caroline van der Plas vindt dat het kabinet op grote dossiers als stikstof en de toeslagenaffaire hoop moet bieden met concrete stappen tot verbetering.

Dat zegt ze na een gesprek met CDA-leider Wopke Hoekstra over de gevolgen van de verkiezingsoverwinning voor de landelijke en provinciale politiek. Beide politici willen weinig loslaten over wat ze hebben besproken.

Crisisberaad top kabinet

Mark Rutte hield dinsdagavond een crisisberaad met de top van het kabinet. Daar waren onder anderen de drie vicepremiers Sigrid Kaag (D66), Wopke Hoekstra (CDA) en Carola Schouten (ChristenUnie) bij aanwezig. Na afloop beloofden zij om nog eens naar grote lopende dossiers te kijken. Zoals de gevolgen van de aardgaswinning in Groningen, de afhandeling van het toeslagenschandaal en de stikstofcrisis. Donderdag praten zij verder en vrijdag verwachten zij een brief te sturen naar de Tweede Kamer.

Van der Plas verwacht dat het kabinet in de brief concrete stappen zet en met een tijdschema hoop kan geven. “Niet zoals de perspectiefbrief van Staghouwer (de inmiddels opgestapte minister van Landbouw red.) vorig jaar, waarvan het woord ‘perspectief’ het enige perspectief was wat erin stond.”

Raakvlakken tussen BBB en CDA

Hoekstra zei na het gesprek op de werkkamer van de voorvrouw van BBB dat beide partijen een “heleboel raakvlakken” hebben. Hij gaf hiermee antwoord op de vraag of ze kunnen samenwerken in de provincies. Hij wil zich niet tegen de coalitieonderhandelingen aan bemoeien. Maar Hoekstra vindt het logisch dat provinciale afdelingen hem vragen hierover stellen en hij erover in gesprek gaat met Van der Plas.

De wens van BBB om 2030 los te laten als deadline voor de stikstofdoelen en boeren sowieso niet te onteigenen, heeft Van der Plas herhaald in het gesprek met Hoekstra. De CDA-voorman wil niet prijsgeven hoe hij hier nu precies in staat, al heeft hij eerder gezegd de deadline “niet heilig” te vinden. Hij verwijst naar de provinciale afdelingen op de vraag of die op deze punten willen bewegen. Verschillende provinciale politici van zijn partij hebben zich kritisch uitgelaten over de deadline van 2030. Onder hen is de Limburgse gedeputeerde Madeleine van Toorenburg.

“Ook D66 mag bewegen”

“D66 mag ook wel eens een keer meebewegen”, zegt Van der Plas over de stikstofdeadline. Ze vindt dat het coalitieakkoord op onder meer dit punt moet worden opengebroken en dat coalitiepartijen niet elkaar moeten blijven vasthouden als dat niet lukt. “Soms is het beter, in een slecht huwelijk ook, dat je maar uit elkaar gaat.”

Alles over de verkiezingen lees je in dit dossier!

Reacties

  1. De partijleider van de boerenpartij Caroline van der Plas moet geen valse hoop geven aan de boeren zij weet als ze tenminste de wetgeving een beetje kent dat we gehouden zijn aan de regels van Brussel maar dat weet ze schijnbaar nog niet goed daarom komt Frans dat haar persoonlijk nog een keer uitleggen.

    1. Als er een afspraak komt uit brussel is dat niet in de nederlandse taal. Die afspraak moet vertaald worden en dat is niet altijd juist gedaan. Hierdoor denken sommige (linkse) mensen dat iets moet van brussel terwijl daar in de orginele tekst niks van in staat. Bbb wil weer terug naar de orginele europese tekst en vraagt timmerfrans waar het in nederland fout is gegaan.

  2. Beste Bruin en Hendrix
    Allereerst ik ben het met jullie eens dat nieuwe verkiezingen een hoop kan oplossen.
    Want dan wordt er een coalitie VVD D66 PVDA/GL en partij voor de dieren mogelijk dan worden er op het stikstofdossier eindelijk eens beslissingen genomen de zeespiegel stijgt met een moordend tempo en de biodiversiteit holt achteruit en een deel van de bevolking vind dat er niets aan de hand is.

    1. Ja dat moet berste B . Bruin . Elke gewone werkende en minder bedeelde wordt hier in Nederland al lang voor de gek gehouden . En de heel rijken maken ze nog rijker . En de arme mensen nemen ze de laatste cent nog af . En nu zijn ze bezig de gewone burger uit te kleden . Het begint met boeren , vissers, middenstand , en dan zijn de eigewoning bezitters aan de beurt . Het is minder slecht gesteld met de natuur dan nu met ons land . Als er zo wordt doorgegaan zie toeslag affere ,groningen,limburg waternood ,bezuiniggen op gezonheidszorg, openbaar vevoer , energie prijzen , voedsel prijs enz. Zijn zaken die niet afgwewekt worden of onbeheersbaar zijn gemaakt door beleid . Gaat ons zogenaamd rijke land een ontwikkelings land worden . Waar paar mensen alles bezitten en de rest maar moet zien rond te komen . Dus de tijd is rijp om af te rekenen met deze alles wetende onkundigge figuren . En het blijkt dat velen er ook rijp voor zijn om hiermee af te rekenen .

Beheer
WP Admin