Foto: Canva AlgemeenNieuws

China verbiedt invoer herkauwersproducten

China verbiedt sinds afgelopen maandag 23 oktober de invoer van producten afkomstig van Nederlandse herkauwers. Volgens de derdelanden-lijst van de NVWA gaat het om alle producten van deze dieren, uitgezonderd zuivel, petfood met zuivelingrediënten, wol, en huiden en vellen.

Het verbod is een reactie op de blauwtong-uitbraken in Nederland. Andere landen staan vanwege de blauwtong-uitbraken soms geen invoer van levende dieren meer toe, maar het invoerverbod van China lijkt verder te gaan dan dat en omvat volgens de huidige definitie ook vlees.

De Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) laat weten nog terughoudend te zijn om iets te zeggen over de impact, omdat voor de organisatie nog onduidelijk is welke producten wel en niet onder het verbod vallen. In eerste instantie leken alle producten van herkauwers eronder te vallen, maar dat is inmiddels al afgezwakt met diverse uitzonderingen. COV heeft nu bij het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit vragen uitstaan om het verbod verder te duiden.

Exportverbod kalfsvlees al eerder

Volgens de eerste gecommuniceerde versie van het verbod zouden ook huiden en vellen hieronder vallen. Dat zou grote impact hebben gehad, zegt de COV, maar deze blijken in een update van dinsdag 24 oktober uitgezonderd te zijn van het verbod. De organisatie laat weten dat andere kritieke exportproducten met name kalfsvlees, en schapen- en geitendarmen zijn.

Nederlands kalfsvlees mag echter China sowieso al niet in sinds de BSE-uitbraak in Nederland begin dit jaar. COV lobbyt er wel voor om hiervoor weer toestemming te krijgen, omdat het ging om een atypisch geval van BSE wat niet gezien wordt als risicoverhogend. Deze vorm komt sporadisch spontaan voor bij koeien, en staat daarmee los van klassieke BSE die wordt veroorzaakt door besmet voer.

Geen positieve ontwikkeling

Een woordvoerder van COV laat weten dat de nieuwe restricties in ieder geval niet positief zijn voor enkele processen waar COV mee bezig is. Nederlandse vleesverwerkers proberen breder toegang te krijgen tot de Chinese markt. Eerder deze maand ging nog een COV-delegatie naar China om te proberen het verbod op invoer van Nederlands kalfsvlees opgeheven te krijgen, en te proberen de mogelijkheden voor export van varkensproducten naar China te verruimen.

In Nederland hebben inmiddels ruim 3.000 veebedrijven met blauwtong te maken. Op 1.992 is de besmetting bevestigd door een PCR-test, 1.166 andere bedrijven zijn ‘klinisch positief’. In alle provincies is het virus inmiddels aangetroffen. De NVWA update dagelijks hoeveel nieuwe gevallen er bevestigd zijn.

Reacties

Beheer
WP Admin