RundveeNieuws

China legt import melkpoeder Nieuw-Zeeland stil

Wellington – China heeft de import van babymelkpoeder uit Nieuw-Zeeland en Australië stilgelegd vanwege de vondst van een gevaarlijke bacterie.

Dat heeft de Nieuw-Zeelandse minister van Handel Tim Groser zondag gezegd tegen de publieke omroep TVNZ. Bron van de besmetting zouden niet gesteriliseerde pijpen zijn in één van de fabrieken. Dit probleem zou inmiddels zijn verholpen.

Zuivelbedrijf Fonterra maakte vrijdag bekend dat het bacteriën die de vergiftiging botulisme veroorzaken, heeft aangetroffen in een voorraad weiproteïneconcentraat (WPC), een ingrediënt van babymelkpoeder en sportdranken. Het gaat om WPC geproduceerd in mei 2012. Botulisme kan leiden tot diarree en spierverlamming, soms met de dood tot gevolg. De vervuilde partij WPC is verkocht aan partijen in Australië, China, Maleisië, Thailand, Vietnam en Saudi-Arabië.

Vijf partijen poeder naar China

Er zijn vijf partijen besmette poeder geleverd aan China. De vervuilde WPC zou onder meer terecht zijn gekomen in babyvoeding dat onder het merk Karicare (Nutricia) wordt verkocht. De babyvoeding zou nog niet in de winkelschappen liggen. Fonterra-topman Theo Spiering is onderweg naar China voor tekst en uitleg.

Schadelijke clostridium

De zuivelonderneming ontdekte afgelopen maart voor het eerste sporen van clostridium in zijn WPC. Vervolgens werd onderzocht of het om een schadelijke vorm van clostridium ging. Vorige week kwam aan het licht dat dat het geval was. Het gaat om clostridium botulinum.

Er zijn tot nog toe geen meldingen over mensen die ziek zijn geworden door de besmette grondstof. Het is nog onduidelijk of überhaupt producten die mogelijk besmet zijn al in de schappen hebben gelegen.

Economische gevolgen

De gevolgen van de importstop van Nieuw-Zeelands melkpoeder in China en andere landen kunnen, afhankelijk van de duur,  groot zijn voor de Nieuw-Zeelandse economie. Dat zegt Paul Bloxham, directeur HSBC-bank Australië en Nieuw-Zeeland tegenover persbureau Bloomberg. Bloxham verwacht in ieder geval gevolgen voor de korte termijn. Dat geldt volgens hem zowel voor de koers van de Nieuw-Zeelandse dollar als de Nieuw-Zeelandse beurs. De export van zuivel is goed voor een kwart van Nieuw-Zeelands totale export en vertegenwoordigt een waarde van rond de 7 miljard euro. China haalt ongeveer 90 procent van haar melkpoeder uit Nieuw-Zeeland. Fonterra realiseerde in het tweede helft van 2012 14 procent van haar omzet, (omzet over eerste helft boekjaar was 6,1 miljard euro) in China. De onderneming is de grootste zuivelexporteur ter wereld en neemt ongeveer een derde van de mondiale handel in zuivelproducten voor zijn rekening.

Stephen Toplis, hoofd research bij de bank van Nieuw-Zeeland, geeft aan dat reputatieschade grote gevolgen kan hebben. Hij denkt niet dat het incident gevolgen gaat hebben voor de lange termijn, mits de problemen goed aangepakt worden.

Veiligheid baby’s voorop

De veiligheid van baby’s staat voorop, zegt handelsminister Groser volgens persbureau Reuters. De minister is duidelijk: de reputatie van Nieuw-Zeelandse zuivel staat op de tweede plek. Wel stelt hij nu al hardop de vraag waarom Fonterra de overheid pas op 31 juli heeft ingelicht. Zodra het directe gevaar voor de volksgezondheid is weggenomen wil de handelsminister uitzoeken hoe dit kan.

Nieuw-Zeelands minister Steven Joyce van economische zaken zegt dat Fonterra een vertragingstactiek heeft toegepast in dit dossier en dat een deel van de oorspronkelijk informatie waarop Fonterra is afgegaan nu herzien is.

Groser laat ook weten dat China terecht haar grenzen voor Nieuw-Zeelands en ook Australisch melkpoeder heeft gesloten. China heeft ook de import van Australisch melkpoeder gestopt aangezien Fonterra in Australië product heeft gemengd.

Rusland

Naast China heeft ook Rusland maatregelen genomen: de import en verhandeling van Fonterraproducten ligt voorlopig stil, meldde persbureau ITAR-TASS. Nieuw-Zeelandse media melden dat Fonterra jaarlijks voor zo’n 90 miljoen euro aan zuivelproducten, voornamelijk kaas en boter, naar Rusland exporteert. De stap van de Russen is opmerkelijk omdat er geen vervuilde melkpoeder aan Rusland zou zijn geleverd.

Melamine-affaire

Fonterra levert in China haar babypoeders niet onder eigen merk nadat ze in 2009 betrokken was bij de melanine-affaire. Voormalig dochterbedrijf van Fonterra, Sanlu, vermengde het poeder met melanine, wat uiteindelijk zes baby’s het leven kostte. Wel zou de onderneming nieuwe plannen hebben om babyvoeding onder eigen merk op de Chinese markt te brengen. De grote vraag vanuit China heeft in Nederland herhaaldelijk tot lege supermarktschappen geleid. Veel Chinezen kopen grote hoeveelheden babymelkpoeder en sturen dat naar hun thuisland.

Beheer
WP Admin