Canada is een van de grootste koolzaadproducenten ter wereld. Dit oliezaadgewas wordt onder meer gebruikt voor het maken van bakolie, diervoeder en biodiesel. China is een van de grootste afnemers van koolzaadolie. Foto: Koos Groenewold AlgemeenNieuws

China kondigt importheffingen voor Canadese landbouwproducten aan

Niet alleen de Verenigde Staten hebben de pijlen op Canada gericht. Ook China kondigde zaterdag een reeks importheffingen aan voor Canadese producten, waaronder koolzaadolie en varkensvlees. Door deze stap lopen de handelsspanningen in de wereld verder op.

Met de heffingen, die ingaan op 20 maart, reageert de Chinese overheid op Canadese heffingen die vorig jaar al van kracht werden. Het Chinese handelsministerie zei dat het een tarief van 100% zal heffen op geïmporteerde koolzaadolie en verwante producten uit Canada. Voor visproducten en varkensvlees zal een tarief van 25% gelden.

Vergelding voor autoheffing

De Canadese overheid legde in augustus vorig jaar tarieven van 100% op voor Chinese elektrische voertuigen. Canada deed dat in navolging van Amerikaanse maatregelen om de grote toestroom van door de Chinese overheid gesubsidieerde Chinese auto’s naar Noord-Amerika tegen te gaan. Ook stelde de regering in Ottawa een heffing van 25% in op staal en aluminium uit China.

Canada behoort tot ’s werelds grootste producenten van koolzaad, een oliezaadgewas dat wordt gebruikt voor het maken van bakolie, diervoeder en biodiesel. China is van oudsher een van de grootste afnemers, maar het Aziatische land beweert nu na onderzoek dat Canada zijn producten veel te goedkoop op de Chinese markt dumpt om de concurrentie buiten spel te zetten.

Geen direct verband met Trumps handelsoorlog

De handelsschermutselingen tussen China en Canada hebben niet direct te maken met de handelstarieven waarmee de Amerikaanse president Donald Trump schermt. In die strijd wordt ook de landbouw geraakt, dan gaat het om de export van onder meer Amerikaanse soja naar China.

De kwestie tussen China en Canada speelt al langer en is indirect ook van belang voor Europa. De Europese Unie heeft vorig jaar China heffingen opgelegd voor de import Chinese elektrische auto’s in de EU. Dit om de eigen auto-industrie te beschermen. In reactie daarop kondigde China toen onderzoeken aan naar de mogelijke ‘dumping’ van Europees varkensvlees, sterke drank en zuivel op de Chinese markt. Zo’n onderzoek kan een eerste stap zijn op weg naar heffingen. Het Chinese onderzoek richtte zich onder meer op Vion en FrieslandCampina. Heffingen zijn er tot nog toe niet gekomen.

Medeauteur ANP.