FrieslandCampina zet in op herstructurering in een uitdagend 2023. - Foto: ANP RundveeNieuws

CEO FrieslandCampina: 2023 wordt geen mooi jaar

2023 wordt een uitdagend jaar voor FrieslandCampina”, stelt CEO Jan Derck van Karnebeek. De onderneming herstructureert om winstgevendheid te verbeteren.

Het jaar 2023 wordt voor FrieslandCampina geen mooi jaar. Dat zegt de recent aangetreden CEO Jan Derck van Karnebeek in ledenblad Melk. De directie liet al eerder weten dat de onderneming het moeilijk heeft. Reden om fors in te grijpen. “We zullen nu het zuur nemen, om de organisatie te verbeteren”, aldus Van Karnebeek.

Volgens de topman heeft FrieslandCampina wat betreft het creëren van waarde voor de leden de laatste jaren onvoldoende voortgang geboekt. “Onze winstgevendheid en onze melkprijs zijn nu gemiddeld.” Het is volgens Van Karnebeek van belang om deze realiteit te erkennen. “Pas dan kun je gaan bepalen hoe we dat gaan verbeteren.”

Focus op bulkkaas net zo cruciaal als merkkaas

Van Karnebeek geeft aan dat FrieslandCampina moet gaan winnen op alle markten. Hij noemt als voorbeeld kaas. “We kunnen niet alleen inzetten op groei van merkkaas met hogere marges. De veel grotere markt van bulkkaas vormt 80% van ons kaasvolume. De rendementen zijn lager, maar met zo’n volume telt elke procent hard door. Leren geld verdienen aan bulkkaas, is dus net zo belangrijk als uitbreiding van onze merkkaas.”

Lees ook: Reorganisatie en forse bezuiniging bij FrieslandCampina

In december meer details over reorganisatie FrieslandCampina

CEO Jan Derck van Karnebeek van FrieslandCampina. - Foto: ANP
CEO Jan Derck van Karnebeek van FrieslandCampina. – Foto: ANP

Tijdens de najaarsbijeenkomsten geeft FrieslandCampina meer tekst en uitleg over de aangepaste strategie Expedition 2030. Bekend is dat elke businessgroep binnen FrieslandCampina een eigen organisatie- en kostenstructuur kiest die past bij de eigen markt. De onderneming legt meer macht en verantwoordelijkheid bij de verschillende businessgroepen en minder bij de centrale organisatie. Ander onderdeel van de strategie is een forse kostenbesparing tussen de € 400 miljoen en € 500 miljoen vanaf 2026. De kosten moeten omlaag waarbij het zwaartepunt op de ondersteunende functies ligt. Dit leidt tot banenverlies al is nog niet bekend hoeveel. In december volgen meer details.

Van Karnebeek beseft dat de huidige plannen nog niet veel houvast bieden voor de leden. “Uiteindelijk gaat het om het resultaat. Daar is ons hele team zich terdege van bewust. Dat resultaat vraagt om tijd en vertrouwen, maar op het resultaat mag iedereen ons afrekenen.”


Nieuwsbrief zuivelmarkt

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van noteringen en marktontwikkelingen binnen de zuivelmarkt.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Reacties

  1. Jan Derck van Karnebeek: “We zullen nu het zuur nemen.”
    Misschien moet Van Karnebeek eerst even aan zijn voorganger Hein Schumacher vragen waarom de melk überhaupt zuur is geworden…

Beheer
WP Admin