AlgemeenNieuws

Cargill wil boeken Nutreco inzien

Amsterdam – Cargill is nog steeds geïnteresseerd in Nutreco en wil de boeken van het voerbedrijf inzien.

Het van origine Amerikaanse agriconcern trekt niet langer samen op met het Londense investeringshuis Permira en overweegt dus een zelfstandig bod op heel Nutreco en niet alleen de visvoeractiviteiten. Eerder weigerde Nutreco haar boeken te openen.

Cargill kan zonder de boeken in te zien geen goed geïnformeerd bod neerleggen en heeft daarom tot dusver formeel alleen belangstelling kenbaar gemaakt. Aandeelhouders APG en Hengistbury drongen eerder bij Nutreco aan de boeken te openen. De directie van het beursgenoteerde bedrijf uit Amersfoort kwam echter in oktober al overname overeen met SHV Holdings, een handelsconglomeraat van de familie Fentener-Van Vlissingen.

SHV bracht vorige week een formeel bod uit van €44,50 per aandeel. Daarmee komt de totale overnamesom uit op zo’n €3 miljard. Anders dan Cargill en Permira eerder, heeft SHV geen intentie het bedrijf te splitsen en legt zich vast op een Nederlands hoofdkantoor, behoud van alle personeel en de strategie van Nutreco te groeien met premixen en speciaalvoer en visvoer.

Met SHV is afgesproken dat een eventueel tegenbod alleen in overweging zal worden genomen als dat minstens 8 procent hoger ligt dan het huidige bod. Daarmee moet Cargill ten minste €48,06 op tafel leggen. Wat eventueel voor Cargill zou kunnen spreken, is dat de onderneming veel ervaring heeft in de agribusiness. Het bedrijf is in vrijwel alle schakels en over alle productgroepen actief en is in Nederland eigenaar van een concurrent van Nutreco, Provimi.

Nutreco, eigenaar van bedrijven als Trouw Nutrition en Skretting, kwam in het middelpunt van investeerdersbelangstelling te staan nadat het er niet in slaagde haar Spaanse en Portugese vlees- en mengvoerbedrijven te verkopen. Met het geld wilde de onderneming acquisities plegen in groeimarkten als Brazilië en Vietnam.

Beheer
WP Admin