Caroline van der Plas gaat in Brussel niet op audiëntie bij de Eurocommissaris voor Milieu, Virginijus Sinkevičius, maar moet het doen met een plaatsvervanger. – Foto: Europese Unie / Europees Parlement / Eric Vidal AlgemeenCommentaar

‘Brussels uitstapje Van der Plas verkiezingsretoriek’

De kabinetsformatie ligt een dag stil. BBB-leider Caroline van der Plas is naar Brussel om te praten over de mestcrisis in Nederland. Van der Plas wilde Eurocommissaris Virginijus Sinkevičius spreken, maar moet het doen met een plaatsvervanger. De milieucommissaris is in eigen land op campagne voor de verkiezingen voor het Europees Parlement.

Het is onduidelijk of de BBB-leider ‘met de vuist op tafel wil slaan’, iets wat zij demissionair minister Piet Adema, en zijn collega’s én voorgangers verwijt te hebben nagelaten. In haar optiek is het allemaal veel te braaf. Nederland heeft te veel respect voor het Brusselse bolwerk. Ervaren politici waarschuwen Van der Plas, en straks het nieuwe kabinet, juist niet die grote mond op te zetten. Zoals oud-minister Cees Veerman eerder deze week. ‘Zo gaat dat niet werken’, meent hij. Belangen worden uitgeruild tussen de lidstaten, en daar is ‘netjes’ overleg over.

Niet alleen maar stoer, ook verkiezingsstunt

Van der Plas’ trip naar Brussel is behalve stoere taal vooral ook een verkiezingsstunt. Volgende week zijn de parlementsverkiezingen. Begin van de week is er nog de grote boerendemonstratie in Brussel. BBB staat laag in de peilingen. Met dit bezoek wil zij laten zien dat de partij strijdt voor boerenbelangen. Eigenlijk is voor de partij elk antwoord uit Brussel te gebruiken. Een ‘nee’ voedt alleen maar het anti Europa-sentiment.

Pikant detail is dat juist de groene Sinkevičius zijn kiezers in Litouwen niet gaat uitleggen dat hij toestaat dat Nederland de milieuregels versoepelt. Hij wordt er daar door zijn kiezers op afgerekend.

Let wel, de boodschap van Van der Plas blijft overeind! De crisis in de veehouderij is reëel! De vraag is alleen of een ander persoon – straks de landbouwminister of premier – op een ander moment – bij de nieuwe Europese Commissie – niet meer op zijn plaats is.

Reacties

  1. Politiek is meer dan je kiezers te vriend houden. Misschien moeten voedselproductie en vrede meer voor het voedlicht worden gebracht. Graan export wordt zeker door Poetin en zijn geloofsgenoten gezien als kraaltjes in de koloniale tijd. Je koopt er vrienden mee en daarom zouden we best een kansje maken bij de Oostelijke lanen van EU als we onze veel strengere eisen m.b.t. water en lucht kwaliteit afstemmen op Brusselse normen en die tot Europese waarden maken en in ruil deze landen extra steun toezeggen tegen hun aartsvijand.

Beheer
WP Admin