BBB-leider Caroline van der Plas is vandaag in Brussel op bezoek bij de Europese Commissie. – Foto: ANP AlgemeenNieuws

Van der Plas (BBB) in Brussel om over derogatie te praten

BBB-leider Caroline van der Plas is vandaag in Brussel op bezoek bij de Europese Commissie. Ze hoopt die te bewegen om Nederlandse boeren toch meer ruimte te laten voor bijvoorbeeld het uitrijden van mest.

Ze gaat daar in gesprek met het kabinet van milieucommissaris Virginijus Sinkevičius. Zelf is de Eurocommissaris niet aanwezig bij het gesprek. Hij is in zijn thuisland Litouwen om campagne te voeren voor de Europese verkiezingen. Van der Plas zegt op X dat het niet haar bedoeling was met de Eurocommissaris te spreken, maar dat ze graag met zijn kabinet over de derogatie in gesprek wil.

Derogatie behouden

Van der Plas, en het nieuwe kabinet in haar spoor, willen zich nog niet neerleggen bij de afbouw van de derogatie. Het beoogde nieuwe kabinet wil proberen om opnieuw derogatie te krijgen en de uitwerking van de nitraatrichtlijn in Nederland te versoepelen. Demissionair landbouwminister Piet Adema acht dit volstrekt onmogelijk. Hij heeft meerdere pogingen gedaan voor versoepelingen, maar kreeg herhaaldelijk de deksel op zijn neus. Volgens Van der Plas heeft het demissionaire kabinet niet genoeg met de vuist op tafel geslagen bij Eurocommissaris Virginijus Sinkevičius om de derogatie toch te behouden. Ze benadrukt dat er wetenschappelijke onderbouwing is voor behoud van derogatie.

Naast het bezoek aan de milieucommissie gaat Van der Plas ook op bezoek bij Eurocommissaris Wopke Hoekstra van Klimaat.

Reacties

Beheer
WP Admin