Opkoopregeling piekbelasters is vrijwillig en is bedoeld voor het beëindigen van bedrijven met melkvee, varkens of pluimvee. - Foto: Koos Groenewold AlgemeenNieuws

Brussel keurt opkoopregeling piekbelasters goed

De Europese commissie keurt de opkoopregeling piekbelasters goed. Daarmee is een volgende horde genomen in aanloop naar de openstelling van de regelingen om uitstoot stikstof te reduceren door veebedrijven te beëindigen.

Het gaat om de eerder aangekondigde ‘woest aantrekkelijke’ opkoopregeling, waarvoor 3.000 boeren in aanmerking komen. Deze zogenoemde piekbelasters in de buurt van Natura 2000-gebieden kunnen tot 120% van de waarde van hun bedrijf vergoed krijgen.

De goedkeuring is er ook voor eenzelfde regeling waar nog eens 10.000 veebedrijven kunnen stoppen. Deze bedrijven krijgen maximaal 100% van de marktwaarde. In totaal is er een budget van € 1,47 miljard beschikbaar voor beide stoppersregelingen.


Lees onderaan dit artikel: Boerenclubs voorzichtig positief over groen licht opkoopregeling


Opkoopregeling op basis van vrijwilligheid

Beide opkoopregelingen zijn vrijwillig en zijn bedoeld voor het beëindigen van bedrijven met melkvee, varkens of pluimvee. De zogenoemde LBV-regeling, met minder hoge vergoeding, is ook beschikbaar voor kalverhouders. Meedoen betekent ook echt stoppen met het bedrijf, eerder werd dit het ‘beroepsverbod’ genoemd. Bedrijven die willen verplaatsen kunnen geen gebruik maken van deze regeling. Ook een toekomstige eigenaar van de opgekochte locatie mag niet verder met dezelfde veehouderijtak als de opgekochte boer.

Lees verder onder het kader

Opkoopregeling open tot 27 februari 2028

De goedkeuring van beide regelingen door Brussel liet lang op zich wachten. Verantwoordelijk minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) was eerder van plan om de opkoopregeling in april open te stellen, maar dit werd steeds uitgesteld omdat Brussel nog vragen had bij de regeling. De Europese Commissie geeft toestemming om de opkoopregelingen open te stellen tot 27 februari 2028.

De Europese Commissie stemde in met de regelingen omdat ze ‘bijdragen aan het verbeteren van het milieu, de staat van de natuurgebieden en een milieuvriendelijke productie,’ aldus uitvoerend vicevoorzitter van de Europese Commissie Margrethe Vestager. Zij is verantwoordelijk voor mededinging en dus ook staatssteun.

Wie zijn piekbelasters?

Welke boeren voor welke regeling in aanmerking komen, moet nog blijken. De ambtenaren van minister Van der Wal werken nog aan een rekentool waarmee boeren kunnen zien of ze het etiket piekbelaster krijgen en wat hun opties zijn.

Lees meer over het stikstofbeleid

Het laatste stikstof nieuws op je mobiel.

Bekijk hier hoe je deze app vastzet op het startscherm van je mobiel.

Reacties

  1. Even over de zout crises, er zit te veel zout in de oceanen. Dat moet omlaag. Het kan zomaar zo zijn dat, er overduidelijk bewijs is, dat het hoogstwaarschijnlijk verband houdt met beleidmakers en ambtenaren. Laten we dat maar halveren en daarna kijken we wel of het geholpen heeft. 😎

  2. Met zulke postings verwacht ik dat de vlaggen nog wel even omgekeerd blijven hangen. Hoe weet jij of de opkoopregeling wel past bij de boeren, heb jij inzage in de voorwaarden?

  3. Mij is bekend dat er met name in Gelderland en Overijssel veel belangstelling is om te stoppen en men doet voorkomen of dit een slechte regeling is maar vergeet daarbij dat er veel bedrijven bij zitten die al bezig zijn met afbouwen, voor hun is het een prima aanvulling op hun inkomen. Bovendien is er veel vraag naar arbeidskrachten die gewend zijn om wat zwaarder lichamelijk werk te doen.

  4. 3000 + 10.000 zijn in totaal 13.000 bedrijven .
    Frieslandcampina heeft minder melkleverende bedrijven in totaal.
    1,47 miljard lijkt veel maar stelt eigenlijk niks voor . De bekende druppel op een gloeiende plaat.

    Dus boeren die wel door willen met hun bedrijf en willen verhuizen naar een andere plek , die moeten maar verkopen aan schiphol of rijkswaterstaat.

Beheer
WP Admin