Foto: Mark Pasveer AlgemeenNieuws

Bron Q-koorts bij 3 gezinsleden nog niet bekend

Het is nog niet duidelijk wat de bron is van de Q-koortsbesmetting van 3 mensen uit één gezin in gemeente Bodegraven-Reeuwijk.

Dat schrijft minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit in antwoord op Kamervragen van de SP.

Vleesschapen en melkgeiten in de buurt

GGD en NVWA onderzoeken de bron van de besmetting. Er worden in de buurt van de woning van het gezin vleesschapen gehouden. Bij eerder onderzoek zijn geen aanwijzingen gevonden dat bedrijven met vleesschapen een risico vormen voor humane Q-koortsbesmettingen in de omgeving. Een melkgeitenbedrijf in de omgeving voldoet aan de vaccinatieplicht en heeft geen verdacht- of besmetstatus Q-koorts, laat het ministerie weten. Een bedrijf in de omgeving met een publieksfunctie was niet gevaccineerd.

Schapen alsnog gevaccineerd tegen Q-koorts

De NVWA heeft maatregelen opgelegd en de schapen zijn alsnog gevaccineerd tegen Q-koorts. “Bij het onderzoek op dit bedrijf zijn geen aanwijzingen gevonden om deze schapen als bron van de humane besmettingen te beschouwen”, aldus Schouten. Op alle andere locaties met kleine herkauwers in de omgeving voldoet men aan de wet- en regelgeving. Het onderzoek naar de bron van de besmetting loopt nog door.

Beheer
WP Admin