MechanisatieNieuws

Brokken maken in het veld

Hannover (D) – Krone komt op de Agritechnica met een volledig nieuw apparaat, een mobiele pelletiseermachine. Deze Premos neemt op het veld stro op uit het zwad en perst dit tot brokken. Met deze pellets kun je in kachels energie of warmte opwekken.

Een andere gebruiksmogelijkheid is strooisel. De brokken, iets dikker dan de gebruikelijke krachtvoerbrokken, nemen namelijk veel vocht op. Een derde optie is gebruik als (ruw)voer.

Bij het persen ontstaat veel warmte. De temperatuur loopt op tot 80 graden, waardoor het product kiemvrij is. Een voordeel van de brokken is de hoge dichtheid. 600 tot 700 kg per kuub, dat is drie tot vier maal dichter dan geperst stro. Dat maakt het transport goedkoper.

De machine kan ook stationair draaien. Je voedt hem dan met grote balen. Dat verhoogt de inzetperiode en het aantal gebruiksuren fors. De Premos heeft twee perswalsen met afwisselend gaten en tanden. Het gewas komt tussen de rollen en die persen het door de 16 mm grote gaten heen, naar de binnenkant van de wals. Daar snijden messen de pellets af. Een transportband voert ze vervolgens naar een 9-kuubs bunker. De machine kan die in ongeveer een uur vullen. Krone krijgt voor deze machine een gouden medaille op de komende Agritechnica.

Krone: Hal 27, stand G20

Beheer
WP Admin