<em>Foto: Mark Pasveer</em> AlgemeenNieuws

Britse supermarkt verzint boerderijnamen

De grootste Britse supermarkt Tesco probeert producten als ambachtelijk en ‘van de boer zelf’ te verkopen door er verzonnen boerderijnamen op te plakken.

Merken als Rosedene Farms en Boswell Farms die bij Tesco in het schap liggen bestaan niet als boerderij. Een deel van de producten komt ook niet uit Groot-Brittannie zelf maar wordt ingevoerd.

Nederlands vlees

Tesco heeft onlangs een reeks nieuwe producten in de winkels gelegd met een boerderijnaam als merk. Zo is er Willow Farms kip, Boswell Farms rundvlees, Rosedene Farms fruit, Redmere Farms groente en Woodside Farms varkensvlees. Bij dat laatste merk gaat het ook om vlees en vleesproducten uit Nederland, Denemarken en Duitsland, terwijl Belgische peren als Rosedene Farms worden verkocht en Nederlandse champignons het ‘Britse’ merk Redmere Farms dragen.

National Farmers Union niet blij

De National Farmers Union veroordeelt de handelwijze. Hoofd voedingszaken Phil Bicknell: ”Het is duidelijk dat Tesco heeft vastgesteld dat klanten een goed gevoel krijgen bij alles wat met boeren te maken heeft. Daar proberen ze dus ook financieel profijt van te trekken. Maar de consument wordt op het verkeerde been gezet. Als er geen enkel verband bestaat met de herkomst van het product zelf, dan is het misleiding.” Tesco zelf zegt dat de producten ‘van een aantal boeren en tuinders afkomstig zijn, sommige kleine familiebedrijven, andere meer grootschalig. Alles wordt geteeld of gefokt onder de specifieke kwaliteitseisen die wij stellen.’

Beheer
WP Admin