AlgemeenNieuws

Brand Nairobi zorgt voor veel ongemak telers

Nairobi – Een grote brand op Jomo Kenyatta International Airport (JKIA) in Nairobi heeft woensdag voor veel ongemak gezorgd voor de agrarische sector, die dagelijks tonnen bloemen, groente en fruit naar Europa exporteert.

De schade bleef beperkt doordat ’s middags het vrachtgedeelte van het vliegveld weer openging en vliegtuigen geladen konden worden.De vrachtvluchten naar Nederland vertrekken begin van de avond. De brand was in de loop van de ochtend onder controle.

“We hebben er bij de vliegveldautoriteiten op aangedrongen het vrachtterrein zo snel mogelijk weer te openen, omdat het ver van de brand ligt en sluiting tot enorme verliezen voor de tuinbouwsector leidt”, aldus Dennis Mac van Flora Holland.

De expediteurs zagen zich ’s ochtends gedwongen producten op te slaan in koelcellen op het vliegveld,terwijl telers het dringende verzoek kregen voorlopig niks naar Nairobi te sturen.Dagelijks vertrekken gemiddeld zes vrachtvliegtuigen met bloemen vanuit Nairobi naar Schiphol, goed voor 500 ton. Daarnaast gaan er nog eens 160 ton groente en fruit naar Nederland en diverse andere Europese landen. “Ligt dat vervoer stil, dan lijdt alleen de bloemensector al een verlies van 2,6 miljoen euro per dag”, aldus Dennis Mac. De koelcapaciteit op JKIA is beperkt. Toen in april 2010 vanwege een vulkanische uitbarsting op IJsland dagenlang geen vliegverkeer mogelijk was tussen Kenia en Europa, moesten 3.000 ton bloemen en 1.000 ton groente en fruit worden vernietigd.

JKIA is op dit moment Afrika’s grootste vrachtluchthaven; groter dan Cairo, Johannesburg en Lagos. Jaarlijks wordt 300 miljoen kilo vracht via Nairobi vervoerd. De groei is vooral toe te schrijven aan de toenemende export van bloemen en tuinbouwproducten. Belangrijkste producten zijn rozen – Kenia is ’s werelds grootste rozenexporteur – sperziebonen, peultjes, broccoli, mango’s en avocado’s.De Europese Unie is de grootste importeur: 40 procent van de geïmporteerde bloemen komt uit Kenia. Het leeuwendeel (69 procent) wordt verhandeld via veilingen in Nederland. Groente en fruit gaan voornamelijk naar Groot-Brittannië, Duitsland, Nederland en Frankrijk. Het Midden-Oosten is ook een belangrijke afzetmarkt voor Keniaans fruit.  “Naast deze traditionele markten tonen ook andere landen steeds meer interesse in onze producten, zoals Rusland, China en Japan”, stelt Hilary Kioko, directeur van Kenya Civil Aviation Authority (KCAA). “Die diversiteit is goed voor onze boeren en economie. Het trekt nieuwe vrachtmaatschappijen aan.” Het aantal aanvragen voor een vrachtvergunning is het afgelopen jaar verdubbeld. Beheer
WP Admin