Provinciehuis in Den Bosch. De provincie Noord-Brabant behandelt voorlopig geen vergunningsaanvragen meer wanneer een project stikstofeffecten heeft op een Natura 2000-gebied. - Foto: ANP AlgemeenNieuws

Brabant gooit vergunningverlening deels op slot

De provincie Noord-Brabant behandelt voorlopig geen vergunningsaanvragen meer wanneer een project ‘stikstofeffecten’ heeft op een Natura 2000-gebied. Projecten waarbij geen stikstofdepositie is op Natura 2000-gebieden krijgen nog nieuwe vergunningen. 

In een toelichting geeft de provincie aan dat extern salderen voorlopig niet mogelijk is. Intern salderen wel, omdat hierbij sprake is van depositieafname. 

De provincie stelt dat uit natuurdoelanalyses blijkt dat de natuur in de Brabantse Natura 2000-gebieden verslechtert. Daardoor worden Europese doelstellingen niet gehaald en ziet de provincie genoodzaakt de vergunningverlening stil te leggen. Dit totdat benodigde aanvullende maatregelen zijn geborgd en de effecten ervan voldoende zeker zijn.

Alle sectoren geraakt

Brabant zegt dat alle sectoren in de provincie door het besluit geraakt worden. De landbouw, maar ook woningbouw, industrie en infrastructuur. De provincie wil zo snel mogelijk met maatregelen komen om Brabant ‘weer open te krijgen’. Op dit moment inventariseert de provincie de precieze gevolgen van het besluit.

De provincie stelt dat de Brabantse Ontwikkelaanpak Stikstof en de Gebiedsgerichte Aanpak in Brabant niet voldoende blijken om de problemen aan te pakken.

“We moeten onze aanpak uitbreiden en versnellen”, aldus de Brabantse gedeputeerde Hagar Roijackers. “Aanvullende maatregelen zijn nodig om aan de Europese doelstellingen te voldoen. En om de natuur – en daarmee onze leefomgeving – op orde te brengen. Het gaat daarbij zowel om maatregelen in de gebieden zelf als direct eromheen. Maar ook het verlagen van de stikstofdepositie van bronnen buiten het gebied is van belang.”

Duidelijkheid gevraagd

Brabant wil meer duidelijkheid van het Rijk op het gebied van stikstof, vergunningverlening en landbouw. Eind vorig jaar legde de provincie al de vergunningverlening stil wat betreft Wnb-vergunningen voor emissiearme stalsystemen voor melkvee en vrouwelijk jongvee.

De provincie vroeg toen ook al om duidelijkheid van het Rijk over de werking en juridische houdbaarheid van emissiearme huisvestingssystemen, nadat rechters diverse emissiearme systemen hebben afgeschoten omdat ze het te onzeker achten of deze goed genoeg werken in de praktijk.

Reacties

  1. nan nan heeft gelijk. Er is hier in Brabant mega veel industrie, trouwens ook glastuinbouw, zonder maar enige vergunning. Misschien moet FdF de handschoen opnemen om handhaving af te dwingen. College van Brabant wil zomaar ammoniak afpakken (lees; stelen) om die illegale industrie te legaliseren. Moet toch nie gekker worden……

  2. Brabant moet maar eens eerst al die industrie en distributie en zo bedrijven verplichten een geldige vergunning te krijgen. Ze handhaven daar niet eens op. misschien de persoon binnen de gemeente die daar over gaat dagvaarden, de gemeente of provincie of omgevingsdienst kunnen dit jarenlang naast zich neerleggen maar de persoon die daar over gaat niet. Anders gaat het straks zo dat de boeren de stikstof op eigen kosten kunnen inleveren en dat die doorgeschoven word naar die bedrijven. Er gebeurt buiten de landbouw te veel zonder geldige vergunningen op gebied van stikstof.

  3. Dit gaat Hagar veel stemmen kosten want ook de linkse mensen willen wonen en die zijn beter af bij rechtse partijen.

Beheer
WP Admin