Foto: Jan Willem van Vliet BoerenlevenAchtergrond

Boerin Geertje probeert anderen hun oogkleppen af te laten doen

Sinds Geertje Enting in het bedrijf meedraait, is ze extra betrokken. ‘Ik vind het geweldig leuk al kan ik er door drukte niet altijd ten volle van genieten.’

Een vol en levendig huis waar altijd iets te doen is en waar iedereen kan zijn wie hij is, zo kun je het thuis van Geertje Enting omschrijven. Terwijl twee honden om haar heen ravotten, kijken twee katten een beetje afwachtend toe vanaf de vensterbank. Geertje vertelt dat ze veel interessant vindt, zowel qua werk als bijvoorbeeld qua interieurstijl en muzieksmaak. “Ik dacht mijn hele leven dat iedereen zo in elkaar zit, vol interesse en enthousiasme. Dat blijkt toch anders. Maar mijn brede interesse zorgt er wel voor dat ik me makkelijker kan inleven in anderen. Ik probeer anderen hun oogkleppen af te laten doen, iedereen heeft die. Pas als iedereen die afzet, zien we wat er puur aan gegevens op tafel ligt.”

Geertje Enting

Geertje Enting (45) en Albert Jan Knijp (45) wonen in Anderen (Dr.) met hun kinderen Marieke (14), Lucas (12) en Hendrieke (11). Samen hebben zij een bedrijf met 140 melkkoeien en bijbehorend jongvee. Daarnaast is Geertje als freelancer onder de naam ‘Geertje Enting Landbouw en Omgeving’ in te huren voor project- en procesbegeleiding en is zij dichter en schrijver.

Geertje Enting. - Foto: Jan Willem van Vliet

Geertje Enting. – Foto: Jan Willem van Vliet

Belangrijke pijlers

Begrip voor elkaar en verbinding zijn belangrijke pijlers voor Geertje, die ze niet alleen in haar werk toepast maar óók in haar gezin. Vijf karakters in één huis gaat niet zonder strubbelingen en begrip voor elkaar scheelt al een heleboel. “Als iemand zegt dat iets niet kan, vraag ik bijna altijd waarom niet. Ik wil de oorzaak uitzoeken, de vraag achter de vraag. En zorgen dat het wél lukt. Maar ook dat doe ik tegenwoordig meer dan vroeger. Ik denk dat dat komt doordat er in deze fase van ons leven meer ruimte is voor reflectie en inzicht. We runnen het bedrijf sinds een aantal jaren met ons tweeën en daardoor is de betrokkenheid bij het geheel veel groter. Dat zorgt voor een breder en voller overzicht van de totale melkveepuzzel en ik zie goed hoe gezondheid, voer, vervanging en alles eromheen met elkaar in verband staat.”

Geertje snapt dan ook goed dat Albert Jan dit niet allemaal alleen wil doen. “Er is immers de hele dag door wel ‘even iets’ te regelen”, zegt ze nadat ze voor de vierde keer in een half uur naar de deur of schuur is gelopen voor leveranciers of om een kalf aan te wijzen.

Veel werkplezier

Bij al haar taken en interesses staat boerin-zijn voor haar hoog op de lijst. “Ik kan er door drukte misschien niet altijd ten volle van genieten, maar ik vind het geweldig leuk.” Ook haar freelanceklussen brengen veel werkplezier. “Het leuke van veertiger zijn, is weten wat je kunt en wilt en óók kunnen zien wat anderen drijft en je eigen kracht kunnen toepassen.”

Tochtige koe melden in de gezins-app

Voor onhandige problemen of onhandige werkwijzen iets beters bedenken, ook samen met de kinderen, dat geeft Geertje plezier. Zoals een oplossing voor het bijhouden van de tochtige koeien. “In je eentje mis je nog al eens een koe en nu houden we dat met het hele gezin in de gaten. Zien de kinderen een koe op een ander springen? Alleen even het nummer intoetsen in de gezinsapp is genoeg.”

We geven de kinderen de kans elkaar te helpen en dingen zelf te ontdekken

Daarnaast hebben de kinderen ook nog wat andere taken en grote klussen doen de gezinsleden vaak even met zijn allen. “Want het is allemaal leuk en aardig hoor, al die pony’s en een cross-maaier, maar daarvoor mogen ze best iets doen.” Geertje geeft aan dat het op deze manier betrekken van de kinderen meerdere voordelen heeft. “We geven ze zo de kans elkaar te helpen en dingen zelf te ontdekken. En ook leuk om te weten: ze helpen elkaar meer dan we denken. Ruzies? Die hebben ze zelden als ze met elkaar zijn.”

Effect op de omgeving

Ze wil de kinderen meegeven dat je bij alles wat je doet ook moet kijken naar het effect op de omgeving, zowel op het gevoel van anderen als ook het effect op dieren. “Ik geef de kinderen mee dat ander leven óók waarde heeft en recht op een plek, net zo goed als wij. Dus houd je rekening met weidevogels en faciliteer je die uil die in de schuur woont met nestruimte. Maar dat geldt ook voor de kinderen zelf. Ik stimuleer ze hun eigen ruimte te nemen, hun grenzen in de gaten te houden en een ander ook zijn ruimte te gunnen. Op die manier in het leven staan zie ik ook als een kracht.”

We moeten het samen doen, anders ís er geen samenleving

Voor Geertje zelf hoort daar bij dat ze zich ook inzet voor een aantal verenigingen in en om het dorp. “Het gaat erom dat ik naast mijn werk ook nog een bijdrage lever aan de samenleving. We moeten het samen doen, anders ís er geen samenleving.”

Wat voor opleiding heb je gevolgd?

“HAS Nederlandse landbouw, HTS Technische bedrijfskunde en een post-hbo Eco-hydrologie. Aangevuld met cursussen Landbouw en water, Agrarisch Natuurbeheer, projectmanagement, Helder communiceren en Transitie in de groene ruimte.”

Wat lees je graag?

“Ik lees graag poëzie en literaire romans.”

Wie zou je graag eens willen ontmoeten?

“Ik zou wel eens met mensen als Barack Obama of Al Gore willen praten over hoe zij hun netwerken inzetten om te bereiken waar zij zich hard voor maken en waar zij tegenaan lopen.”

Welke auto rijd je?

“Een Toyota Prius en een VW transporter.”

Wat is je favoriete tv-programma?

“Ik kijk graag naar actualiteiten en vind daarnaast de Keuringsdienst van waarde erg leuk. En Expeditie Grunn op RTV-Noord.”

Dit is een artikel in de Boerenleven-rubriek 'Boerin'. Meer verhalen uit deze rubriek vind je hier.

Beheer
WP Admin