Minister Lilianne Ploumen en Eurocommissaris Cecilia Malmström.<br /><em>Foto: ANP </em> AlgemeenNieuws

Boerenorganisaties, FNV en Milieudefensie tegen TTIP

De Nederlandse regering moet de onderhandelingen voor een vrijhandelsverdrag met de VS stoppen. Dat stelt een brede coalitie van boerenorganisaties, Milieudefensie en de agrarische afdeling van vakbond FNV in een manifest. De coalitie vreest dat de markt wordt overspoeld door goedkope, inferieure Amerikaanse voedingsmiddelen.

Onder de opstellers van het manifest zijn LTO Varkenshouderij, de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders, de Dutch Dairymen Board (DBB), de Nederlandse Melkveehouders Vakbond en de Nederlandse Akkerbouw Vakbond. De coalitie is niet alleen tegen een akkoord met de VS, TTIP genoemd, maar ook tegen het Europees-Canadese vrijhandelsverdrag CETA.

Debat in Kamer

Op 26 april debatteert de Tweede Kamer over de vrijhandelsverdragen. De coalitie demonstreert rondom het debat in Den Haag met de leus “Houd de boerderij TTIP-vrij”. Volgens de organisaties kennen de VS onder meer vrijwel geen standaarden voor dierenwelzijn. Ook zouden in de VS veel lagere standaarden gelden voor pesticiden en arbeidsomstandigheden.

De kostprijs voor het produceren van landbouwproducten is mede hierdoor in de VS lager dan in de Europese Unie. Bij vleesproducten kan dat 15-25% schelen, aldus het manifest. “TTIP ondermijnt en negeert dierenwelzijn, voedselveiligheid en milieu in de EU. Dit is onacceptabel en zeer ongewenst”, zegt Sieta van Keimpema, voorzitter van de DBB.

Nog geen concreet verdrag

Ze wijst ook op een rapport van het Amerikaanse landbouwministerie waaruit blijkt dat de Amerikaanse landbouw veel meer te winnen heeft bij een verdrag dan de Europese landbouw. Zo kan de Amerikaanse vleesindustrie fors meer vlees kwijt in de EU. Andersom kan de EU vermoedelijk wel meer zuivel verkopen in de VS.

De Europese Commissie benadrukt dat alleen nog wordt onderhandeld; er ligt nog geen concreet verdrag op tafel. Volgens Eurocommissaris voor handel Cecilia Malmström zijn lagere standaarden voor dierenwelzijn, milieu of arbeid onbespreekbaar. TTIP zou juist een kans zijn samen een hogere standaard neer te zetten met wereldwijde uitstraling.

Beheer
WP Admin