Melkveehouderij in België. De Belgische boerenbond maakt zich zorgen over het ‘neefje’ van blauwtong, Epizootic Haemorrhagic Disease-virus (EHD). – Foto: Peter Roek RundveeNieuws

Boerenbond vreest voor komst EHD naar België

De Belgische boerenbond maakt zich zorgen over het ‘neefje’ van blauwtong, Epizootic Haemorrhagic Disease-virus (EHD). “Dit virus kent sinds eind 2022 een zeer snelle verspreiding vanuit Zuid-Europa en Frankrijk noordwaarts. Experts voorspellen dat het virus snel in België kan circuleren. Het huidige serotype EHD-virus dat in Frankrijk rondgaat, is rampzalig voor de rundveehouderij. EHD kan dodelijk zijn voor runderen”, aldus de Boerenbond op haar website.

In Frankrijk is EHD in september vorig jaar voor het eerst vastgesteld. Inmiddels is het aantal gevallen opgelopen tot ruim 5.000. Het ministerie van Landbouw wil via vaccinatie een bufferzone creëren om verdere verspreiding richting het Noorden zoveel mogelijk te voorkomen.

Het EHD-virus is ondertussen tot op minder dan 400 kilometer van de Belgische grens genaderd. “Een uitbraak op ons grondgebied zou zware gevolgen hebben, met name ook voor het handelsverkeer (geen export meer mogelijk). Waakzaamheid en een snelle detectie van het virus (zodat inperkende maatregelen genomen kunnen worden) zijn zeer belangrijk”, stelt de Boerenbond.

Maatregelen in België

Minister Clarinval van onder meer Landbouw heeft al een ministerieel besluit uitgevaardigd om een eventuele aanwezigheid van EHD in België snel te detecteren en de eerste maatregelen te kunnen nemen. Belgische boeren die runderen of hertachtigen binnenbrengen uit een risicoland, momenteel Frankrijk, Italië, Spanje of Portugal, moeten hun dierenarts ten minste 48 uur vóór de geplande aankomst van de dieren op de hoogte stellen. Dit zodat de dierenarts de dieren binnen 12 uur na aankomst kan onderzoeken en bloedmonsters kan nemen voor opsporingstesten.

Bij aankomst moeten de veehouders de runderen die uit risicolanden afkomstig zijn, onmiddellijk binnen de gebouwen isoleren en beschermen tegen vectoren met behulp van insecticiden die voor dit doel zijn goedgekeurd. In geval van een positieve test, dienen de dieren in isolatie te blijven. Daarnaast dient de bescherming tegen vectoren verlengd te worden gedurende minimaal 60 dagen.