Perceelsregistratie in het systeem van uitvoeringsorganisatie RVO. Met zichtbaar bufferstroken, watergangen en landbouwpercelen op het bedrijf van Jacco Keuper in Megchelen (Gld.) - Foto: Hans Prinsen AlgemeenNieuws

Boeren krijgen maand extra voor Gecombineerde opgave

Boeren krijgen een maand extra de tijd om de Gecombineerde opgave in te vullen. Dat maakte landbouwminister Piet Adema dinsdag bekend. De sluitingsdatum verschuift van 15 mei naar 15 juni. LNV komt hiermee tegemoet aan het verzoek om uitstel van onder meer LTO, NAJK en VLB. Hierin zijn de vier grootste agrarische accountantskantoren verenigd.

Boeren en agrarisch adviseurs vroegen om uitstel vanwege chaos bij het invullen van de opgave door technische mankementen. Ook de grote hoeveelheid extra tijd die invullen dit jaar kost vanwege de invoering van het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) was reden om uitstel te vragen.

Maand uitstel haalbaar

LNV laat weten dat na overleg met RVO is besloten dat een maand uitstel mogelijk en haalbaar is. RVO is verantwoordelijk voor de uitvoering van de Gecombineerde opgave. Tegelijk laat een woordvoerder van LNV weten dat een dergelijk besluit per definitie niet zonder gevolgen is voor de uitvoering. Dit omdat bepaalde werkzaamheden verschuiven in de tijd.

Daarmee zou dit consequenties kunnen hebben voor de uitbetalingstermijn van de landbouwsubsidies en de voorbereiding voor de Gecombineerde opgave in 2024. In elk geval de uitbetalingstermijn stond al onder druk. Het ministerie waarschuwde eerder dat de betalingen dit jaar mogelijk deels later komen vanwege de nieuwe GLB-systematiek.

LNV laat weten dat RVO nu in kaart brengt wat de maand uitstel precies betekent voor de verdere tijdlijn. Wellicht kan het binnen RVO opgelost worden en zullen boeren dit niet merken bij de uiteindelijke uitbetaling, zo geeft het ministerie aan.

Geen sancties maar waarschuwingen

Het ministerie benadrukt daarnaast opnieuw dat de overheid dit jaar in principe waarschuwingen in plaats van sancties geeft als bedrijven niet voldoen aan de nieuwe voorwaarden van het GLB. Dit omdat er vanuit het nieuwe GLB veel nieuwe elementen in de Gecombineerde opgave zitten, zoals landschapselementen.

Administratieve fouten bij de aanvraag kunnen tot 30 november hersteld worden zonder dat sancties volgen. Het ministerie wijst erop dat boeren via het klantcontactcentrum van het RVO hulp kunnen krijgen bij het intekenen van percelen of landschapselementen.

Reacties

  1. iedereen watermonsters nemen uit de sloot dan zie je er zit weinig stikstof in
    mag 50 ppm zijn hoogst gemeten 25 laagste <6,3

  2. Dat hele GLB beleid. bufferstroken ecosystemen moet per direct van tafel .
    Goeie vruchtbare landbouw grond verkwanselen door idiote regels. BIZAR

Beheer
WP Admin