Boeren helpen Vierdaagsefeesten met koolstofcertificaten
De organisatie achter de Vierdaagsefeesten in Nijmegen heeft voor duizenden euro’s aan koolstofcertificaten van lokale boeren gekocht. Zo verkleint de organisatie naar eigen zeggen zijn klimaatvoetafdruk van het jaarlijkse openluchtevenement. Als het aan boeren ligt, kunnen meer festivals op deze manier hun uitstoot compenseren.
Afgelopen jaar hebben vier boeren rondom Nijmegen samen zo’n 200 ton CO2 vastgelegd in boerenland. Zij zaaiden bijvoorbeeld gewassen in die goed CO2 kunnen vasthouden, laat ZLTO weten. Via een handelssysteem kunnen andere bedrijven in deze inspanningen van de boeren investeren. Bij elkaar gaat het om tweehonderd koolstofcertificaten. Stichting Vierdaagsefeesten heeft hiervan tachtig certificaten overgenomen. Volgens ZLTO zal hiervoor jaarlijks meer dan €11.000 moeten worden betaald. De certificaten zouden gelijk staan aan de uitstoot over materiaal- en energiegebruik van 1,5 miljoen feestvierders in de stad.
Voorbeeld doet wellicht volgen
De lokale boerenvoorman Edwin Sengers van ZLTO hoopt dat meer bedrijven en festivals op deze manier hun CO2-uitstoot willen compenseren. Onder meer Haven Moerdijk en keukenbouwer DKG nemen volgens ZLTO ook al koolstofcertificaten van boeren af. Op deze praktijk is ook kritiek. Deskundigen waarschuwden eerder voor een hoog risico op greenwashing. Bedrijven zouden zich milieuvriendelijker kunnen voordoen dan ze in werkelijkheid zijn.
De Autoriteit Financiële Markten (AFM) merkte eerder op dat bedrijven die willen vergroenen door hun uitstoot met zogenoemde credits te compenseren, soms ook voorbijgaan aan de bedoelingen van het Klimaatakkoord van Parijs. Dat akkoord was erop gericht om de prioriteit te leggen bij het zoveel mogelijk zelf terugbrengen van de eigen uitstoot.