Foto: ANP AlgemeenColumn

‘Boer krijgt steun in de media’

“Eindelijk”, verzucht Hanna. Ze leest dat media buiten de Landbouw misverstanden over de landbouw aanpakken. Zoals het Randstedelijke HP De Tijd. Die stelt luid en duidelijk: boeren zijn niet gek.

“Horen ze het ook eens van een ander”, zegt Hanna. Een paar HP-voorbeelden:

 1. Afschaffen van de bio-industrie is niet goed voor het dierenwelzijn. Nergens ter wereld is het dierenwelzijn in de agrarische sector zo goed geregeld als in Nederland. Als je de intensieve veehouderij afschaft komen er meer producten uit landen waar de dieren er veel slechter aan toe zijn.
 2. Dat boeren alleen produceren voor de export is onzin. Er is ook import. Met ons huidige eetpatroon kunnen we alles wat we eten niet eens in Nederland telen.
 3. Nederland exporteert voor 9 miljard euro aan rundvlees. Daar komt voor 5 miljard euro aan vlees voor terug. We exporteren hoogwaardig vlees, maar importeren goedkoop vlees uit Argentinië en Brazilië. Voor de kiloknallers in de supermarkten.
 4. Het framen van boeren is een nationale volkssport geworden. De boer is de zondebok voor alles wat mis is met het klimaat, natuur en het milieu. Dat is niet juist.
 5. Landbouwgrond is ‘zo dood als een pier’ wordt er geroepen. Onzin. Steeds meer boeren werken met kruidenrijke akkers, natuurrijke stroken en natuurinclusieve landbouw. De transitie is in volle gang maar dat wil men niet zien.

Dit zijn enkele voorbeelden uit het uitgebreide artikel van 6 pagina’s in HP De Tijd. Dat is goed nieuws. We kunnen wel in eigen kring roepen waar we mee bezig zijn, maar als een ander het zegt wordt er beter naar geluisterd.

Gevaar ultra-bewerkt voedsel

Dat zou ook moeten gebeuren met het artikel van Klaas van der Horst op FoodAgribusiness.nl. Hij schreef over de Vega Trend, die de hele westerse wereld in zijn greep lijkt te hebben. Het gevaar voor de consument is echter dat die nog meer ultra-bewerkt, snel weghappend en eenzijdig voedsel eet. Professor Frédéric Leroy van de universiteit van Brussel waarschuwt hiervoor in wetenschappelijke publicaties. Nu de politiek nog van deze waarheden overtuigen.

Reacties

 1. Over 30 jaar zeggen we wat was het vroeger goed toen onze kinderen nog echt vlees en zuivel aten en dronken inplaats van die in elkaar geknutselde troep van tegenwoordig.Tenminste als er dan nog wat te eten valt met 10 miljard mensen en uitgeputte bodems door mest tekort en teveel kunstmest..

 2. Er wordt gepraat over 9 miljard aan door Nederland geexporteerd rundvlees @Peter Sar. Via de Duitse connecties komt veel Zuid Amerikaans vlees de EU binnen waarvan uiteindelijk een deel in Nederland terecht komt. “We exporteren hoogwaardig vlees, maar importeren goedkoop vlees uit Argentinie en Brazilie”. Wat HP De Tijd hier eigenlijk zegt is dat Nederland bepaald geen eindbestemming is voor vlees uit het duurdere segment.

 3. Ik neem aan dat de 9 miljard aan Nederlandse vlees export voornamelijk kalfsvlees is. Van de vijf miljard geimporteerd vlees komt het grootste gedeelte van zuidamerikaanse Duitsers die vanaf WW2 nog steets warme banden onderhouden met Duitse Duitsers. Ons kent ons dus. Dat dit vlees op de Europese markt komt tegen concureerende prijzen betekent niet dat het kwalitatief minder is dan het Nederlandse vlees. Wat kwaliteits vlees maakt wordt in grote mate bepaald door genetica en voer en niet het land van herkomst.

  1. Geverink, ik denk dat er ook wel een lapje varkensvlees tussen het geëxporteerde vlees zit. Enne, ik lees dat ze het hier over Nederlandse in en export hebben, dus laat onze oosterburen uit het vergelijk!

 4. Daarnaast nig een gevaar. Mimenteel zit er geen copyright op vlees en melkproducten. Iedereen mag dat produceren. Als er straks vegan producten zijn mét copyright dan lopen de copyrighthouders binnen. Zijn we allemaal gevangen door de googles, amazons en microsoft.