Foto: Ruud Ploeg BoerenlevenColumn

‘Boer bewaak je hart’

Als boer heb je weinig invloed op de omstandigheden zelf, maar je kunt wel kiezen hoe je ermee om wilt gaan.

Het zonnige voorjaarsweer deed anders vermoeden maar binnen in de twee grote rijhallen vond eindelijk, na twee jaar, weer eens een wintershow plaats. De wintershow is een jaarlijkse koeienkeuring vlakbij mijn woonplaats.

Waardering

Het is een evenement waar veel veehouders en andere belanghebbenden uit de wijde omgeving op af komen, mooi om elkaar zo weer eens te ontmoeten! De spanning tijdens de keuringen is op de gezichten van de eigenaren af te lezen en de vreugde is groot bij het toekennen van prijzen. Het is een waardering voor het dier en een erkenning voor de toewijding en het vakmanschap van de eigenaar.

Passie is het woord dat bij me opkomt als ik al die boeren in de weer zie met hun beste koeien. Wikipedia beschrijft het woord passie als een ‘intens verlangen of enthousiasme’. Dat raakt voor mij precies de kern van deze dag. Je hebt passie nodig om betrokken te zijn en te blijven en om je doelen te halen. In dit verband ben je als veehouder bereid om vele uren te besteden aan het behalen van de hoogste prijs voor je vee.

Passie voor boerenbestaan


Veel ondernemers vinden het best lastig om bij de onzekerheid en onduidelijkheid die er momenteel heerst hun passie voor het boerenbestaan te blijven behouden. Het is niet zozeer dat ze geen boer meer willen zijn maar veel meer dat ze het gevoel hebben dat het boeren ze onmogelijk wordt gemaakt.

Regelmatig komt tijdens gesprekken met boeren de vraag hoe het nu verder moet. Hoe ga je om met tegenslag, negativiteit en veranderende omstandigheden? Hoe zorg je ervoor om mentaal en economisch het hoofd boven water te houden? Voor velen een lastige opgave. Toch zijn er wel degelijk dingen die je kunt doen.


Ik heb het wel eens eerder genoemd: omstandigheden kunnen vaststaan en lastig beïnvloedbaar zijn door jou als individuele ondernemer. Steek je veel energie in zaken waar je geen of zeer beperkt invloed op hebt dan loop je vast. Je kunt wel veel invloed hebben op jouw reactie op omstandigheden. Dus: hoe ga jij er mee om, hoe reageer jij?

Lastige uitdagingen


“Jij hebt makkelijk praten”, krijg ik dan soms te horen. Maar is dat wel zo? Komt ieder mens niet één of meerdere keren in het leven voor ingewikkelde en lastige uitdagingen te staan? De sleutel zit vaak in de manier waarop wij reageren op die uitdagingen. Jouw reactie bepaalt vaak de richting die het opgaat in jouw situatie.


Laat je passie voor je vak, je bedrijf, je relatie of je gezin niet weg roven. Is dat lastig? Jazeker. Lost dat alles op? Nee, was het maar zo. Een wijze koning uit het verre verleden schreef eens: “Bescherm je hart boven alles, want vanuit je hart komt alles wat je doet”. Beweeg je daarom op het gebied waar je de meeste invloed hebt. Werk aan jezelf, je relaties, jou reacties op situaties. Zorg dat je overeind blijft en… bewaak je hart!

Beheer
WP Admin