Stikstofminister Christianne van der Wal en landbouwminister Piet Adema na afloop van het ontbijt in het Catshuis met partijen uit de agrarische sector. - Foto: ANP AlgemeenNieuws

Bij ontbijt in Catshuis moet het vooral niet over piekbelasters gaan

Kabinet en landbouworganisaties willen wegblijven van een discussie over de aanpak van piekbelasters. Dat bleek woensdagochtend na een ontbijtgesprek over het stikstofbeleid in het Catshuis.

Daar spraken landbouworganisaties en de minister Piet Adema (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit), Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) en premier Mark Rutte met elkaar. Bij het gesprek waren belangenorganisaties LTO Nederland, Agractie, FDF, NMV, DDB, NAV, NVP, POV en Biohuis betrokken.

LTO: we moeten naar landbouwakkoord

LTO-voorzitter Sjaak van der Tak zegt dat het kabinet vrijdag duidelijk moet maken dat de boeren geen sluitstuk zijn. Vrijdag komt het kabinet met een reactie op de aanbevelingen rondom het stikstofbeleid van Johan Remkes.

Van der Tak: “We hebben onze grenzen gesteld. We moeten naar een landbouwakkoord waarmee onze boeren vooruit kunnen op hun bedrijf, waarbij wij meewerken aan natuurherstel en waardoor er rust komt.” Een landbouwakkoord ligt niet voor het oprapen, verwacht Bart Kemp (Agractie). “Dit is een proces waarvoor we misschien aan het begin staan.”

“Dit is de start van een hernieuwde samenwerking met de agrarische sector”, concludeerde landbouwminister Piet Adema.

Lees ook: LTO-leden: 5,5 voor rapport Remkes, wel zorgen over uitvoering

Agractie: woorden omzetten in daden

Bart Kemp (Agractie) zei na afloop dat het nu tijd wordt “dat het kabinet woorden om gaat zetten in daden in lijn met de aanbevelingen van Remkes waar wij ons in herkennen”. Een van die daden is een goede opkoopregeling voor bijvoorbeeld piekbelasters. “We hebben in het verleden gezien dat goede regelingen binnen een dag vol kunnen lopen.”

Van der Tak meent dat dat een ‘plus-regeling’ moet worden die zijn weerga niet kent en waarvoor boeren meer tijd moeten krijgen dan een jaar. “Onteigening is niet de route om dit vraagstuk op te lossen en gedwongen verplaatsing ook niet, gaan we niet aan meewerken”, zegt Van der Tak.

Duidelijkheid nodig voor PAS-melders

En er moet ook duidelijkheid komen voor de PAS-melders. Van de naar schatting 2.500 geregistreerde PAS-melders zouden er inmiddels ongeveer 100 gelegaliseerd zijn. “Daar moet veel meer gas op, en dat kan ook”, zegt Kemp.

De landbouworganisaties hebben aangegeven dat onteigening een absolute rode lijn is, waar het kabinet niet overheen mag gaan.

Kemp zegt dat de landbouworganisaties oplossingen hebben aangedragen voor biodiversiteit, voor CO2-vermindering, voor CO2-opslag en voor stikstofvermindering. “Tal van oplossingen liggen op het boerenerf.”

Van der Wal: kabinet heeft vooral geluisterd

Van der Wal zegt dat het kabinet vooral geluisterd heeft. “We hebben een goed ontbijtgesprek gehad met de agrarische sector. We gaan ook praten met natuurorganisaties en met de provincies. We willen ophalen wat zij vinden van het rapport-Remkes.”

De ministers willen niet vooruitlopen op de kabinetsreactie op het rapport-Remkes. De verwachting is echter dat het kabinet de aanbevelingen van Remkes gaat overnemen.

We hebben er een bondgenoot bij, ook in het landsbelang

Van der Tak toonde zich ingenomen met de inzet van minister Piet Adema tijdens het gesprek. “We hebben er een bondgenoot bij, ook in het landsbelang. Hij kan en wil een flinke bijdrage leveren.”

Adema uiterst gemotiveerd voor samenwerking boeren

Adema: “We gaan serieus met de boeren in gesprek voordat we met een reactie komen op Remkes. Dat doen we omdat we naar de boeren willen luisteren en ook om te kijken naar de kansen die er zijn.” De landbouwminister zegt ‘uiterst gemotiveerd’ te zijn om met de agrarische sector te gaan samenwerken. “We gaan werken aan de toekomst, dat gaat over 2030 heen, al staan de doelstellingen overeind.”

Minister Van der Wal wil de focus niet leggen op de zogenoemde piekbelasters. “Het klinkt als een vies woord. Alsof boeren een sticker op hun voorhoofd krijgen met ‘ik ben piekbelaster’. Dat is het láátste wat we willen. Er is geen adressenlijst.”

Lees meer over het stikstofbeleid

Reacties

  1. Het inkomen van de akkerbouwer dreigt door de voorgenomen beleidsveranderingen te verschrompelen van jaarlijks € 46.333 naar € 6.493????
    Vanwaar deze zelfingenomen blikken????

    1. ja idd, ik heb het gevoel van een ijskonijn bij haar. Eentje die over lijken gaat om haar doel te halen. Alles voor een carrière.

    1. Hij zegt precies hetzelfde wat Rutte ook al heel handig zei: De kaart is van tafel, maar het doel blijft overeind (!)

  2. ik zie hier niets over industrie
    /////////////////////////wegenbouw
    //////////////////////huizen bouw
    als daar de vrij komende stikstof uit landbouw daar voor wordt gebruikt wat schiet daar de natuur dan mee op
    en als de boeren op zijn waar halen ze dan de stikstof van daan
    voor huizen bouwen
    /////wegen
    //////inport terapel
    (((((((((((((((((((((( oh ja en de natuur???????????????!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!))))))))))))
    ze lachen de boeren uit waar ze bij staan!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    1. Mee eens. Het is meer dan erg. Laat vooral niemand de moed verliezen. En laten we samen optrekken. Het is een heel raar verhaal.

Beheer
WP Admin