Minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) tijdens een eerder debat in de Tweede Kamer. - Foto: ANP AlgemeenNieuws

Bij gelijke invoer zelfde uitkomst piekbelasters-check

De applicatie Aerius Check geeft bij exact dezelfde invoer altijd hetzelfde resultaat. Ondernemers die melden dat ze de ene dag wel als piekbelaster kwalificeerden en de volgende dag niet, hebben volgens minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) daarbij verschillende gegevens ingevoerd.

Met de Aerius Check kan je berekenen of je piekbelaster bent. Van der Wal reageert op schriftelijke vragen van PVV-Kamerlid Alexander Kops. Hij haalt onder andere een melkveehouder aan, die twee verschillende uitkomsten had.

De minister zegt dat er geen willekeur in de berekeningen zit. “Een berekening in Aerius Check met exact dezelfde invoer levert altijd hetzelfde resultaat. (…) De berekening is wel gevoelig voor wijzigingen in de invoer.” Als bijvoorbeeld de stallocatie met enkele honderden meters verplaatst is in Aerius Check, is de uitkomst ook anders.

Aerius Check volledig anoniem

De minister benadrukt nog eens dat Aerius Check volledig anoniem is. De check slaat ook geen gegevens op. De ingevoerde gegevens worden alleen gebruikt voor de berekening op dat moment. Die gegevens kunnen worden opgeslagen op de eigen computer van de gebruiker.

Dat ondernemers het invullen van Aerius Check ingewikkeld vinden kan de minister begrijpen. Toch is de tool getest met agrarisch ondernemers en met adviseurs. Ondernemers die hulp nodig hebben, kunnen ’s ochtends terecht bij de telefonische helpdesk van Bij12 (085 – 486 25 90).

Lees meer over het stikstofbeleid

Beheer
WP Admin