Bouwbedrijf ID Agro uit Lemelerveld (Ov.) bouwde eerder dit jaar bij een vleeskuikenhouder in Zuidwolde (Dr.) vier overdekte uitlopen. - Foto's: Koos Groenewold PluimveeFoto

Bij brand oprolbaar doek boven overdekte uitloop

Bouwbedrijf ID Agro uit Lemelerveld (Ov.) bouwde eerder dit jaar bij een vleeskuikenhouder in Zuidwolde (Dr.) vier overdekte uitlopen. Over de boogvormige overkappingen tussen de serrestallen werd een lichtdoorlatend doek gespannen. Bij één van de uitlopen is dit dakdoek oprolbaar als er brand uitbreekt.

Bovenaanzicht van de vier 125 meter lange identieke vleeskuikenstallen en de vier overdekte uitlopen die aan de zuidkant van de stallen zijn aangebouwd. Doordat de stallen dicht bij elkaar staan – met slechts 5 meter tussenruimte – ontstond door de bouw van de overdekte uitlopen als het ware één groot gebouw/brandcompartiment. Dit zou het blussen van een brand bemoeilijken. Daarom hadden de brandweer en de veiligheidsregio Drenthe bedenkingen bij de bouw van de overdekte uitlopen.

Door het dakdoek boven de uitloop tussen de twee middelste stallen, bij brand door een druk op een noodknop oprolbaar te maken, ontstaan er twee brandcompartimenten. “Dit is uniek. Het is nog niet eerder toegepast”, zegt Marco Noorman, directeur van ID Agro. De noodknop is te koppelen aan een warmte- of rookdetectiesysteem, maar bij dit bedrijf is gekozen voor een handbediende noodknop.

Het oprolbare dakdoek wordt van de goten aan de zijkanten van de uitlopen naar het het midden (de nok) toe opgerold. Noordman: ”Binnen één minuut is het doek opgerold.” Het oprollen is geschakeld met aggregaten, voor het geval dat door de eventuele brand de stroom uitvalt.

Monteurs van ID Agro bevestigen het 2 mm dikke, onbrandbare en doorzichtige kunststoffen dakdoek aan de boogvormige spanten. De zijkanten van de uitlopen zijn 1 meter hoger dan de dakgoten aan de zijkanten van de stallen. De meter ruimte tussen het dak van de stallen aan weerskanten en de zijkanten van de overdekte uitloop bestaat uit windbreekgaas, een voorwaarde van de Dierenbescherming voor deze koude scharrelruimten. Langs de boogvorminge daken zijn aluminium dakgoten aangebracht.

De achterkant van de overdekte uitloop aan de buitenste stal. Deze hoefde niet ‘verhoogd’ gebouwd te worden zoals de andere drie uitlopen, die hoger zijn dan de naastliggende stallen. Deze uitloop is breder dan de andere drie. De bouw van de vier uitlopen startte deze zomer en nam ongeveer drie maanden in beslag.

Beheer
WP Admin