Kaardebollen op het erf van een melkveehouderij in Friesland. - Foto: Mark Pasveer BoerenlevenColumn

‘Bezinning’

Neem deze maand tijd voor jezelf, familie en vrienden

Het einde van het jaar nadert met rasse schreden. Tijd voor bezinning is er bijna niet meer. De verkiezingen zijn geweest; over de uitslag hou ik me maar stil, we gaan het in het nieuwe jaar beleven. Nog snel worden er een aantal plannen doorheen gedrukt. Een van de ambtenaren had voor Sinterklaas blijkbaar een nieuwe kleurdoos gekregen en Nederland nog even snel opnieuw ingekleurd.

Bij de zoveelste kleurplaat van Nederland bekroop mij het gevoel dat de agrarische sector niet meer serieus genomen wordt. Weer een nieuw kaartje dat op niets is gebaseerd. Oude gegevens en achterhaalde gedachten. Jammer voor het vertrouwen in de overheid. Afgelopen voorjaar heeft iedereen netjes al zijn slootjes opgegeven. Bij de volgende Gecombineerde opgave zullen hier waarschijnlijk ook monsters van moeten worden genomen.

Nog even nagenieten

Allemaal negatieve zaken. Dan geniet ik liever nog even na, met een glas wijn, van mijn bliksembezoek aan België en Frankrijk afgelopen week. Mijn dochter heeft een tussenjaar genomen, dus ik kon de boerderij met een gerust hart achterlaten. Naar Ieper en Passendale in België, waar negen miljoen soldaten en acht miljoen burgers stierven tijdens de Eerste Wereldoorlog. Waar had men toen het verstand? Daarna door naar de kust van Normandië. Begraafplaatsen van de geallieerden. Die waren wel heel anders dan de begraafplaats voor de 26.000 Duitse soldaten. Heel sereen en indrukwekkend.

Vervolgens een gastvrij onthaal op de boerderij van een goede vriend van mij. Met hard werken en slim ondernemen is er een mooi bedrijf neergezet. Nog niet af, met een nieuwe schuur in aanbouw, maar wel goed op weg. Het was ook bij hem en zijn gezin niet vanzelf gegaan.

Toen door naar de school die mij al twintig jaar van studenten, stagelopers, voorziet. Eindelijk de mensen getroffen die ik al zo vaak aan de telefoon heb gehad. Door twee charmante Franse docentes werd ik als een soort van trofee door de school geleid. Bijna duizend leerlingen met een praktijkboerderij. Om uiteindelijk voor een klas vol aspirant-stagelopers een korte presentatie te geven.

Kleine gebaren

De Nederlandse landbouw, mijn bedrijf en de ervaringen met Franse stagelopers waren de onderwerpen. Uiteraard heb ik ook enkele stagelopers bezocht en genoten van de Franse gastvrijheid. Een van hen was geraakt door mijn bezoek, en zei: “Het betekent heel veel voor mij dat je mij en ons bedrijf komt bezoeken.” Hij had een goede stage gelopen en we hadden een prima klik. De stage had blijkbaar een diepere indruk gemaakt dan ik mij tijdens de stage zelf had gerealiseerd.

Laat tijdens de feestdagen de politieke ontwikkelingen, nieuwe kleurplaten en Gecombineerde opgaven maar even los. Neem tijd voor jezelf, familie en vrienden. Kijk vooral in deze maand voor wie je nog iets kunt betekenen. Een klein gebaar van jou, kan voor iemand anders grote impact hebben. Fijne dagen voor iedereen en al het goede voor het nieuwe jaar.

Beheer
WP Admin