Foto: ANP AlgemeenNieuws

Betere bescherming voor boeren in handelsverdrag

Europese landbouwproducten moeten beter worden beschermd in de handelsverdragen tussen de EU en Australië en Nieuw-Zeeland.

Ook moet er de mogelijkheid zijn de meest gevoelige landbouwsectoren buiten beschouwing te laten tijdens handelsbesprekingen. Dit vindt het Europees Parlement.

Meerderheid Parlement voor

Afgelopen donderdag werd er gestemd over een rapport van de Duitse christendemocraat Daniël Caspary. Uit de stemming bleek dat de meerderheid van het Europees Parlement het eens is met de nodige bescherming van de Europese agrarische sector. Daarnaast vindt een merendeel van de Europarlementariërs dat handelsvoordelen tijdelijk ingetrokken moeten kunnen worden als blijkt dat een handelsakkoord leidt tot ernstige schade voor een bepaalde sector.

Tijdelijke invoerheffingen

Het toestaan van slechts tijdelijk lagere invoerheffingen of door overgangsperiodes in te voeren, hoopt het Parlement dat de bescherming van Europese landbouwproducten verbeterd wordt.

De Europese Commissie leidt de handelsbesprekingen. Het Europees Parlement heeft de Commissie geadviseerd de belangen van gevoelige landbouwsectoren beter mee te wegen.

Beheer
WP Admin