De Europarlementariërs van BBB en NSC schuiven aan bij het CDA in de Europese Volkspartij (EVP). De EVP heeft de twee nieuwkomers in de armen gesloten. De formele toetreding van de partijen tot de EVP zal op een nader moment worden besloten. – Foto: EP AlgemeenNieuws

BBB en NSC schuiven aan bij CDA in Europese fractie

De Europarlementariërs van BBB en NSC schuiven aan bij het CDA in de Europese Volkspartij (EVP). De EVP heeft de twee nieuwkomers in de armen gesloten. De formele toetreding van de partijen tot de EVP zal op een nader moment worden besloten.

BBB en NSC zijn twee van de veertien nieuwe partijen, waarvan de leden zich aansluiten bij de EVP-fractie, die de grootste is geworden in het Europees Parlement. Voor BBB komen Sander Smit en Jessika van Leeuwen in het Europees Parlement. Voor NSC sluit Dirk Gotink aan bij de EVP-fractie.

Sander Smit is lange tijd in het Europees Parlement beleidsmedewerker geweest van CDA-politica Annie Schreijer-Pierik. Gotink was jarenlang woordvoerder van Manfred Weber, die is gekozen als fractieleider van de EVP. CDA’er Jeroen Lenaers is een van de vicevoorzitters binnen de EVP-fractie.

‘Werken aan fatsoenlijk Europa’

Sander Smit zegt dat zijn partij kritisch zal blijven op bijvoorbeeld de Europese uitwerking van de Parijse klimaatafspraken. “Wij erkennen het akkoord van Parijs, maar wijzen er wel op dat ook volgens dat akkoord de voedselproductie niet in gevaar mag komen. Wij zijn kritisch op de bindende doelen die voor 2040 zijn gesteld.”

CDA’er Tom Berendsen zegt dat duidelijk is geworden dat de Europarlementariërs van NSC en BBB zich committeren aan het politieke programma van de EVP. “De EVP en het CDA werken aan een fatsoenlijk Europa. Alle leden van de EVP-familie zijn anders, maar je moet wel aan dezelfde kant van het touw trekken als het gaat om veiligheid, de rechtstaat of migratie. Zowel NSC als BBB heeft aangegeven samen te willen werken in het belang van Nederland.”

Beheer
WP Admin