Foto: Canva.com BoerenlevenColumn

‘Bah, je stinkt’

Stalgeur gaat in kleren en haren zitten, maar parfumlucht ook.

‘Bah, jij stinkt”, zeg ik tegen Luc, “doe eens een schoon T-shirt aan.” Eigenlijk zeg ik dat helemaal niet vaak, omdat hij regelmatig zelf van kleding wisselt. Zeker wanneer hij naar een vergadering moet. Dan springt hij onder de douche, doet een fris overhemd aan en vraagt aan ons om hem te controleren of hij zó weg mag. Regelmatig poetsen we nog een beetje scheerschuim uit zijn oren. En een fris wit T-shirt onder zijn overhemd is soms ook aan te raden, zeker tijdens warme dagen.

‘Jullie geur is anders’

Als neef Tom thuiskomt, moet hij daar direct de douche in, omdat hij stinkt. “Maar Daniek”, vroeg ik een keertje aan het vriendinnetje van Tom, “je woont zelf ook op een boerderij, als jouw vader uit de stal komt, ruik je het toch ook?”

“Maar die geur is anders”, is het antwoord. “De geur van jullie boerderij is vies!”

Hiermee wordt weer eens bevestigd dat iedereen zijn of haar eigen geur bij zich draagt. En we weten natuurlijk wel dat de stalgeur echt wel in je kleding gaat zitten en in je haren. Ach, ik wen eraan, maar soms? Zo heeft Luc een hekel aan parfumluchtjes. Zelfs make-up vindt hij afschuwelijk. “Jullie zijn van nature zo mooi”, vertelt hij onze meiden regelmatig, “verpest dat nu niet met ‘die pröttel’.”

Geurstokjes en diffusers

Je huid veroudert erg snel. Als vrouw weten we dat wel en eigenlijk is make-up ook best lastig. Je moet bijvoorbeeld in de gaten houden of je mascara niet uitloopt. “Bah, wat een parfumlucht”, roept Luc vaak wanneer we op de fiets achter een dame fietsen. Of wanneer we bij iemand op bezoek komen die geurstokjes of diffusers heeft. Met een veel betekende blik kijkt hij me aan wanneer er een reclame voorbijkomt over huisgeurtjes.

Wanneer ik een emmer met schoonmaakmiddel klaar heb staan, dan hoor ik ‘afschuwelijk!’, en theatraal trekt Luc dan zijn t-shirt over zijn neus. Of nog erger, hij loopt weg en gaat buiten zitten. “Kun je niet gewoon schoonmaken zonder schoonmaakmiddel? De koeien willen haast de robot niet meer in, veel te schoon. Onze koeien houden niet van verandering en ook niet van dat gestink.”

Functie geur en smaak

Geur en smaak hebben een functie. “Het proeven van voedsel en drank en het keuren van ingeademde lucht kan voorkomen dat we bedorven voedsel opnemen. Maar de reukzin heeft ook te maken met sociale binding met soortgenoten uit de groep.” Dit staat te lezen op diverse websites. Moederdieren kunnen hun kalfjes aan hun geur herkennen en andersom ook. En wat dacht je van de klachten van de mensen die corona hebben gehad en niet meer (goed) kunnen proeven en ruiken?

“Misschien als we papa een geurtje van David Beckham cadeau doen, dat hij wel op hem gaat lijken?”, zegt Marieke. “Top idee”, zeg ik. “Doen we!” David Beckham, de man die synoniem staat voor mode, stijl, sport en succes. De geur wordt omschreven als houtig, fris en mannelijk. Dat lijkt me wel wat.

Beheer
WP Admin