Predatie is een belangrijke oorzaak van de achteruitgang van de weidevogelstand. - Foto: Canva AlgemeenNieuws

Avondklok dupeert weidevogels in Friesland

Bestrijding van vossen belemmerd door coronabeleid. Wel een proef met bestrijding steenmarters.

De avondklok zorgt voor afname broedsucces van weidevogels in Friesland. Dat signaleert het samenwerkingsverband van agrarische collectieven in de provincie. Wildcamera’s in de weidevogelgebieden legden vast dat vossen dit voorjaar veel schade aanrichten. Omdat de avondklok nog steeds van kracht is kunnen jagers het veld niet in om de dieren ’s nachts met lichtbakken te pakken. De vos heeft vrij spel. Friesland heeft een ontheffing voor het werken met lichtbakken en het is succesvol – want de vos staat al jaren niet meer bovenaan op de predatielijst. Predatie is een belangrijke oorzaak van de achteruitgang van de weidevogelstand.

Ontheffing vangen en doden steenmarters

Onlangs verleende de provincie ook een ontheffing voor het vangen en doden van steenmarters in 14 pilotgebieden. In totaal zijn 119 dieren gedood. Onduidelijk is of de steenmarterbestrijding volgend jaar een vervolg krijgt. De ontheffing geldt voor een jaar en de collectieven moeten opnieuw bewijzen dat de steenmarter nesten leegrooft. En met ook vossen in het gebied wordt dat lastig.

Reacties

  1. Gelukkig dat men in gaat zien dat jacht toch wel moet, om de weidevogel te beschermen.
    Wat ook kan helpen;
    Vroeger werden de nesten op 1 ei na leeggehaald. Zodat je vanaf februari de weidevogel ‘ melkt’. Die eerste kuikens redden het toch niet ivm de kou. Na 15 april is het warmer en is er genoeg te eten voor de kuikentjes. Dus ook meer kans om te overleven.
    Waarom hebben ze dat eizoeken verboden?
    Want wanneer ze wel de eieren uitbroeden, en dat nestje overleeft het niet omdat het te koud is, wat vaak gebeurt) dan legt niet elke vogel een vervolglegsel. Dus daar krijg je ook een groot lager aantalin weidevogels dat uitkomt! Dat is verkeerd natuurbeleid. Dat is emo beleid.