Aviko plant uitbreiding fritesproductie in Poperinge
De Nederlandse aardappelverwerker Aviko onderzoekt de mogelijkheden van uitbreiding van de fabriek in Poperinge, in West-Vlaanderen. De woordvoerder van Aviko bevestigt berichten hierover in de Belgische pers, waaronder de landbouwwebsite Vilt.be.
De vestiging in Poperinge is nog gloednieuw. Ze is in 2022 geopend en is volgens Aviko zelf de modernste fabriek van Europa voor diepvriesfrites en aardappelvlokken.
De fabriek heeft nu een productiecapaciteit van 220 ton aardappelvlokken en 3,5 ton diepvriesfrites per week. De investering hiervoor bedroeg destijds €200 miljoen. Volgens de Belgische media mikt Aviko op verdubbeling van de productiecapaciteit in Poperinge. Aviko wil dat niet concreet bevestigen maar spreekt van een onderzoek naar uitbreiding van de capaciteit.
Het aardappelteeltgebied van Vlaanderen en het aanpalende Noord-Frankrijk is de hotspot van de Europese aardappelverwerking. Ook verwerkers als Clarebout, Agristo en Lutosa hebben er fabrieken en werken aan uitbreiding.
Tweede friteslijn
Het vergunningstraject voor de uitbreiding loopt momenteel en recent maakte Aviko ook intern de groeiplannen bekend, vernam Vilt.be. Volgens deze doorgaans goed ingelichte website zou het gaan om een tweede friteslijn van de bestaande fabriek waardoor het productievolume in Poperinge zou groeien naar ongeveer 400.000 ton per jaar. Hiermee wil Aviko naar eigen zeggen ‘aan de toenemende marktvraag voldoen’. Het zou in eerste instantie gaan om de extra productie van diepvriesfrites, maar later zou ook verse frites geproduceerd kunnen worden.
Opmerkelijk tijdstip
Het nieuws over de uitbreiding komt op een opmerkelijk tijdstip, constateert Vilt. Veel fabrieken zitten met relatief grote voorraden door recente uitbreidingen en door grotere concurrentie uit Azië. Bovendien dreigt de VS met hoge importtarieven op Europese diepvriesfrites. Dat alles deed een aantal verwerkers en handelaren beslissen om hun gecontracteerde volume aardappelen voor komend seizoen eenzijdig terug te schroeven.
In België is daarover controverse ontstaan. De Belgische overheidsdienst FOD Economie is een onderzoek gestart naar misstanden. FOD Economie, ofwel de Belgische ACM, reageert met het onderzoek op klachten van vier landbouworganisaties. Zij constateren dat verschillende afnemers de gecontracteerde volumes eenzijdig hebben teruggeschroefd en dat mag niet.
Medeauteur: Vilt.be
Reacties
Je moet een account hebben om te reageren
Voordelen van een account:
Krijg toegang tot de beste en meest actuele artikelen.
Discussier mee met collega’s, experts en specialisten.