In Nederland en Vlaanderen zijn veel meldingen van droogteschade. - Foto: Henk Riswick AlgemeenNieuws

ASR: hogere premies door klimaatverandering

De verzekeringspremies voor weergerelateerde schades zoals overstromingen kunnen met 20 tot 25% omhoog gaan de komende 15 tot 20 jaar als het niet lukt om de temperatuurstijging tegen te gaan.

Dat heeft Jos Baeten, bestuursvoorzitter van ASR, gezegd tijdens een toelichting op de halfjaarcijfers. “Als we er niet in slagen om de negatieve impact op het klimaat te draaien dan zullen de prijzen van schadeverzekeringen enorm omhooggaan. En dan kan er een moment komen dat het voor veel mensen niet meer te betalen is. Dat zal niet binnen enkele jaren aan de orde zijn, maar ik denk dat wij het nog wel mee gaan maken”, vertelt Baeten.

Hij benadrukt dat er met elkaar gekeken moet worden hoe de temperatuurstijging afgeremd gaat worden. “Je kunt niet eenzijdig zeggen: dit is wat we gaan doen, zo gaan we het doen en dit zijn de gevolgen. Je moet echt met elkaar om tafel hierover. Dat wordt nu een beetje gedaan”, stelt de bestuursvoorzitter.

€ 38 miljoen kwijt aan stormschade

De kostenpost als gevolg van de drie stormen van begin dit jaar kwam voor ASR uit op € 38 miljoen. Daardoor liep de operationele winst van het verzekeringsconcern in de eerste helft van het jaar iets terug tot € 513 miljoen. In dezelfde periode een jaar eerder bedroeg de winst € 532 miljoen. “Vorig jaar hadden we een recordjaar, toen hadden we de hoogste winst ooit en daar zitten we nu met 3,5% iets onder”, zegt Baeten.

Hij toont zich tevreden over de resultaten. “Als je kijkt naar de economische turbulentie, de oorlog in Oekraïne, de stijgende rentes, de inflatie, de enorme stormen die we gehad hebben, dan hebben we gewoon een heel mooi eerste halfjaar gehad”, aldus de topman. Volgens hem zijn de financiële resultaten over de hele linie sterk.

Interpolis: meer richten op preventie

Verzekeraars Interpolis en Vereinigte Hagel willen nog geen uitspraken doen over de gevolgen van de weersverandering op de verzekeringspremies. “We zien vaker extremer weer, waardoor het risico verandert. Maar we hebben dat niet vertaald naar hogere premies. Met betere preventie kun je het risico ook verkleinen”, zegt een woordvoerder van Interpolis. Ook voor deze verzekeraar hadden de drie stormen in februari grote gevolgen voor de halfjaarcijfers.

Weinig hagel en storm, wel droogteschade

Gewasschadeverzekeraar Vereinigte Hagel wil ook nog niet vooruit lopen op veranderingen van de premie. “We kunnen pas aan het eind van het jaar de balans opmaken”, zegt Jan Schreuder. Het aantal schademeldingen in Europa valt dit jaar erg mee, omdat er veel minder hagel en storm is geweest dan andere jaren.

In Nederland en Vlaanderen zijn wel veel meldingen van droogteschade, in Nederland zo’n 200 meldingen. Omdat deze verzekering alleen in de Benelux wordt aangeboden, zijn er ondanks de droogte in heel Europa geen schademeldingen van elders. Voor de lange termijn verwacht Schreuder door risicospreiding in heel Europa de schades goed op te kunnen vangen.

AgriVer reageert de premies te baseren op meerjarige statistieken van de schades. “De afgelopen vijftien jaar hebben we de premies niet hoeven verhogen. In 2022 is dat wel een keer gebeurd, mede omdat de kosten in al die jaren waren gestegen”, aldus een woordvoerder. Dit jaar krijgt de verzekeraar wel meldingen van droogteschade, maar niet zoveel als in 2018, toen driekwart van de klanten droogteschade meldde. Of de weersverandering op termijn zal leiden tot een hogere premie wil AgriVer nog niet zeggen. “Maar uiteindelijk zullen de schades toch betaald moeten worden uit de premie die betaald wordt.”

Reacties

  1. Natuurlijk moeten de verzekeringsmaatschappijen zichzelf naar de mond praten. Als mensen door de media wordt aangepraat dat het weer en het klimaat allerlei gekke dingen doen zal je als verzekeraar gek zijn om daar niet aan mee te doen door de premies op te schroeven voor extra winst. Feit is dat als de data er wordt bijgehaald blijkt dat het weer en het klimaat opmerkelijk stabiel zijn. We zien helemaal niks wat nog niet eerder voorgekomen is.

Beheer
WP Admin