<em>Foto: Hans Prinsen</em> AlgemeenNieuws

Amerikaanse boeren tegen fusie Dow en DuPont

Als de chemiereuzen Dow en DuPont fuseren, blijft er weinig speelveld over voor kleine zaadveredelaars en pesticideproducenten: dat is de vrees van Amerikaanse boeren en ngo’s. Ze verzetten zich tegen een fusie van de twee chemieconcerns.

De National Farmers Union en twee ngo’s vragen in een gezamenlijke brief aan het Amerikaanse ministerie van justitie de fusie van Dow en DuPont te verbieden. Volgens de briefschrijvers krijgen Dow en DuPont onder meer te veel macht op de markt voor zaden en gewasbeschermingsmiddelen.

American Antitrust Institute is tegen fusie Dow en Dupont

De American Antitrust Institute, een van de ngo’s, zegt bang te zijn dat door het samengaan nog maar 4 of 5 grote spelers overblijven, afhankelijk van de vraag of Bayer en Monsanto ook fuseren. Deze grote spelers zijn dan zo groot dat kleinere veredelaars en producenten van pesticiden ze niet meer kunnen bijbenen wat betreft R&D en marketing.

Er bestaat in de VS de vrees dat straks maar 4 of 5 grote spelers overblijven, stel dat Bayer en Monsanto ook fuseren.

‘Straks minder keuze voor boeren en tuinders’

De National Farmers Union is dan weer vooral bezorgd voor de gevolgen van boeren en tuinders, die mogelijk kunnen kiezen uit minder producten. Bovendien krijgen de nog grotere spelers meer marktmacht. In de brief staat dat Dow en DuPont samen 76 procent van de Amerikaanse markt voor maiszaad in handen hebben en 66 procent van de markt voor sojazaad.

Dow en DuPont zijn twee grote chemieconcerns die samen willen gaan om daarna het fusiebedrijf op te knippen in gespecialiseerde bedrijven, waaronder een concern dat zaden en pesticiden maakt.

Beheer
WP Admin