Amerika derde exportmarkt voor eieren EU PluimveeNieuws

Amerika derde exportmarkt voor eieren EU

Brussel – De Verenigde Staten zijn in 2015 uitgegroeid tot derde afnemer van eieren uit de Europese Unie. Dat blijkt uit cijfers van de Europese Commissie.

De landen binnen de EU exporteerden dit jaar tot en met augustus 15.576 ton aan eieren en eiproducten naar de VS. Dat is 9 procent van het totaal aantal eieren en eiproducten dat in die maanden vanuit de EU geëxporteerd werd.

Ter vergelijking: in heel 2014 ging 1 procent van de totale export naar de VS. In totaal werd er tot en met augustus 165.883 ton aan eieren en eiproducten vanuit de EU geëxporteerd, ruim 10 procent meer dan in dezelfde periode van vorig jaar.

Eiertekort VS vanwege vogelgriep

Het leeuwendeel van de export naar de VS werd in de maanden juli en augustus geëxporteerd, toen het eiertekort daar vanwege de vogelgriepuitbraken piekte. Voor die tijd werd de VS nog niet apart in de EU-cijfers benoemd, wat betekent dat de totale export toen onder de 1.100 ton lag. In juli en augustus is ruim 14.000 ton aan eieren en eiproducten vanuit de EU naar Amerika gegaan, waarmee Amerika in die twee maanden de nummer 1 positie als exportbestemming verwierf.

Japan en Zwitserland belangrijke afzetmarkten

Japan werd in augustus en juli tijdelijk verdrongen als grootste afnemer, maar blijft over de maanden januari tot en met augustus van 2015 nog altijd de belangrijkste afzetmarkt. De EU exporteerde van januari tot en met augustus dit jaar 48.247 ton aan eieren en eiproducten naar dat land, 29 procent van het totaal. Dat is wel bijna 7 procent minder als in diezelfde periode vorig jaar.

Zwitserland, dat vooral eieren importeert, behoudt de tweede positie met 17 procent van het totaal, oftewel 27.372 ton. Verder nam de eierexport naar de Verenigde Arabische Emiraten en Israël flink toe, en liep deze naar Angola en Thailand terug.

Meer informatie over de prijzen van eieren vind je in Boerderij Marktprijzen:  

Prijzen van scharreleieren NOP 2.0
Prijzen van kooi-eieren
Totaaloverzicht

Beheer
WP Admin