NAV ziet onder meer de teelt van pootgoed in gevaar komen door een steeds verder krimpend middelenpakket en resistentie tegen middelen die nog wel mogen worden toegepast. Foto: Mark Pasveer AkkerbouwNieuws

Akkerbouwvakbond: teelten verdwijnen door krimpend middelenpakket

Teelten zoals uien en spruitkool lopen het risico uit Nederland te verdwijnen. Daarvoor waarschuwt de Nederlandse Akkerbouw Vakbond (NAV). Oorzaken zijn een krimpend pakket gewasbeschermingsmiddelen en de toenemende druk op het gebruik van de middelen die nog wel zijn toegestaan.

NAV wijst er in haar nieuwsbrief op dat de teelt van verschillende gewassen gevaar loopt te verdwijnen. Voor uien en spruitkool kan dat op korte termijn al misgaan, maar ook in de pootaardappelteelt dreigt de komende jaren een groeiend probleem, stelt de vakbond. De bestrijding van luizen in pootaardappelen is nu al lastig en zal steeds ingewikkelder worden.

Ook basismiddelen komen onder druk te staan, aldus NAV. Door het wegvallen van toelatingen passen veel akkerbouwers vaker de gewasbeschermingsmiddelen toe die nog wel zijn toegestaan. Dit vergroot het risico op resistentie en op piekbelasting in het water.

Pragmatisch omgaan met vrijstellingen

NAV zet kanttekeningen bij het overheidsbeleid op dit gebied. In Nederland zijn de normen streng, terwijl veel andere EU-landen pragmatischer omgaan met vrijstellingen om teelten overeind te houden. Zo heeft Frankrijk recent besloten minder streng te zijn op het gebied van gewasbescherming om te voorkomen dat teelten verdwijnen. De Franse regering wil het principe van ‘prioritaire toepassing’ in de wet vastleggen. Dit betekent dat telers middelen waarvoor geen alternatief is, of waarbij de alternatieven ontoereikend zijn, mogen blijven gebruiken. Een vergelijkbaar beleid zou ook in Nederland uitkomst bieden, meent NAV.

De vakbond wijst er daarnaast op dat gemeenten door de nieuwe Omgevingswet meer actie kunnen ondernemen. Specifiek geldt dit voor de teelt van pootaardappelen, fruit en bloembollen, die hierdoor extra onder de loep liggen.

Sector richt zich op duurzaam telen

De sector richt zich intussen zelf al op duurzamer telen, stelt de akkerbouwersvakbond. Bedrijven investeren in innovatieve technieken zoals driftreductie en plaatsspecifieke toediening. NAV introduceert zelf de zogenoemde NAVigator, een tool die is ontwikkeld in samenwerking met studenten van Wageningen UR. Deze biedt telers een overzicht van duurzame teeltmaatregelen op basis van onder meer de Biodiversiteitsmonitor Akkerbouw en de eco-regeling. De NAVigator wordt tijdens regioavonden gepresenteerd.

LEES MEER ARTIKELEN OVER GEWASBESCHERMING

 

Nieuwsbrief akkerbouw

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van ontwikkelingen binnen akkerbouw.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.