AgroVision en AgriSyst slaan de handen ineen
Om de marktontwikkelingen nauw te kunnen volgen besloten AgroVision en AgriSyst voortaan samen op te trekken. De uniformering van de software gaat gefaseerd.
De softwarebedrijven AgroVision en AgriSyst bundelen vanaf 1 november hun krachten. Ze gaan voortaan verder onder de naam AgroVision. Volgens de directeuren van beide bedrijven zijn ze samen beter in staat om de marktontwikkelingen te volgen, zodat ze hun gebruikers de nieuwste technieken kunnen bieden. Een ontwikkeling is dat boerenbedrijven blijven groeien en vragen naar meer specialiste data-oplossingen. Daarnaast is voor de ontwikkelingen van nieuwe technieken, zoals kunstmatige intelligentie, veel geld nodig. AgriSyst-directeur Marc Cox vertelt zij zonder een externe partij niet de noodzakelijke investeringen kunnen doen.
AI-oplossingen voor de landbouw
Gebruikers van de software merken vooralsnog niets van de overname. Zodra updates verschijnen of nieuwe toepassingen beschikbaar komen, zal de software van beide bedrijven geleidelijk steeds verder in elkaar vloeien. Niettemin wordt tijdens veehouderijbeurs Eurotier van 12 tot en met 15 november in Hannover een geheel nieuw managementsysteem voor de zeugenhouderij gepresenteerd, vertelt AgroVision-directeur Jacob Rasmussen. Dit programma verenigt de beste functies uit hun bestaande systemen, betoogt hij. Bij de lancering is het nog tamelijk sober. Maar aan de hand van klantenwensen ontwikkelt het programma verder. Rasmussen: “We hebben gebruikers nodig om onze producten te ontwikkelen.” Het nieuwe platform biedt op termijn ook de mogelijkheid voor de toepassing van kunstmatige intelligentie (AI). Rasmussen vertelt tijdens het vraaggesprek dat ze bezig zijn AI-oplossingen voor de landbouw te ontwikkelen.
Volgens Rasmussen is voor hun plannen geen akkoord nodig van de mededingingsautoriteiten. Daarvoor is hun omzet te gering. Bovendien blijven zowel in als buiten Nederland diverse aanbieders van agrarische software over, ook voor de varkenshouderij, betogen Rasmussen en Cox. In Europa is sprake van een vrije markt, zodat er keuze blijft, legt Rasmussen uit.
Toepassingen cloud-based
Alle toepassingen zijn tegenwoordig cloud-gebaseerd. Dat biedt voordelen op gebied van beveiliging, updates en werkgemak. Voor de ontwikkeling van een cloud-gebaseerd programma is daarentegen wel driemaal zoveel personeel nodig dan van een desktop-programma, vertelt Rasmussen. Personeel blijft dus hard nodig en ook het kantoor van AgriSyst in Weert blijft in gebruik.
Na de overname komt de omzet van AgroVision uit op € 19 miljoen. Dat is nu € 16,5 miljoen. Het bedrijf telt dan 200 werknemers en biedt software aan voor alle agrarische sectoren. AgriSyst richtte zich alleen op de varkenshouderij. In Europa verkoopt AgroVision zijn software direct aan de gebruikers. Buiten Europa wordt de software voor de varkenshouderij door dealers verkocht. Het Apeldoorns data- en technologiebedrijf AgroVision is eigendom van certificeringsbedrijf Kiwa.