AkkerbouwNieuws

Agrifirm onderzoekt voeren sojabonen aan vee

Marwijksoord – Agrifirm gaat onderzoek doen naar het voeren van sojabonen aan vee. De coöperatie wil weten hoe de in Nederland geteelde bonen bewerkt moeten worden om ze geschikt te maken als veevoer.

De voersector gebruikt nu sojaschroot, zei teeltspecialis Gert Brommer van Agrifirm vandaag op een bijeenkomst op het PPO-proefbedrijf Kooijenburg in Marwijksoord. “De olie is uit de bonen geperst, waarna sojaschroot overblijft. Door verhitting kan het vee het eiwit goed opnemen. Wij willen weten hoe we kleine partijen sojabonen moeten bewerken om het eiwit beter opneembaar te maken.”

De EU importeert veel soja om te voorzien in de behoefte aan plantaardig eiwit. Brommer denkt dat op termijn eigen geteelde sojabonen de import voor een deel kan vervangen. “Soja kan een nieuw gewas worden in het bouwplan. Er is veel vraag in de EU naar regionaal geteelde soja die niet genetisch is gemodificeerd voor verwerking in voer en voedsel.”

Vorig jaar teelden tien boeren sojabonen. Dit jaar zijn het er 35. Volgens Brommer is vorig jaar gemiddeld 2.800 tot 3.100 kilo sojabonen van een hectare geoogst. “Agrifirm betaalde 600 euro per ton. Sojabonen kunnen dan meekomen met het saldo van zomergerst en zomertarwe. Om het saldo van wintertarwe te halen, moet de opbrengst richting de 4 ton. Op proefvelden is vorig jaar ruim boven de 3 ton geoogst.”

Het onderzoeksinstituut PPO-WUR voert in samenwerking met Agrifirm rassenproeven uit. Het ras Adsoy staat op de rassenlijst en is volgens PPO-onderzoeker Ruud Timmer momenteel het meest gechikt voor het Nederlandse klimaat. “We testen op de proefboerderijen Kooijenburg, Ebelsheerd en Vredepeel rassen uit Nederland, Oostenrijk, Duitsland en Zwitserland. Alleen de hele vroege rassen zijn geschikt voor Nederland, omdat ze voor 1 oktober afgerijpt moeten zijn. Maar er zijn niet veel hele vroege rassen. Er is nog veel veredeling nodig om een beter geschikt ras te kweken voor ons klimaat.”

Beheer
WP Admin