De af-land uienpool van Agrifirm bracht € 24,86 per 100 kilo gele uien op, exclusief ledenvoordeel. - Foto: Ruud Ploeg AkkerbouwNieuws

Af-land uienpool Agrifirm op € 24,86 per 100 kilo

De af-land uienpool van Agrifirm kon profiteren van de vragende markt en bracht € 24,86 per 100 kilo gele uien op. Hier komt het ledenvoordeel van € 1,50 per ton nog bij op. Het bedrag staat medio 2023 op de rekening van de betrokken Agrifirm-leden.

De uienmarkt ontwikkelde zich sinds de oogst zeer positief. Al vroeg werd duidelijk dat de Europese uienopbrengst dit jaar geen topper zou worden. Het zuiden van Europa had te maken met extreem droog en warm weer, waardoor de groei er al snel uit ging.

Krimp areaal

Naast de tegenvallende kilo’s per hectare valt ook de grofte niet mee. Een andere factor die meespeelt op de totale opbrengst is de krimp van de uienteelt. In meerdere Europese landen krimpt het areaal met een paar procent tot wel 9%, zoals in Nederland. De areaalkrimp komt onder andere door toegenomen teeltkosten, de uienprijs van oogst 2021, het kleinere middelenpakket en de gestegen graanprijzen.

Lagere opbrengst uien

De start van de uienoogst was doorgaans vroeg dit jaar na het tijdig strijken van de uien. De oogstfase kende een kleine regenperiode. De oogst en levering van de eerste uien was in augustus, de laatste in oktober. De kwaliteit van de geleverde uien in de pool voldeed aan de vooraf gestelde kwaliteitseisen. De opbrengsten waren echter lager dan in voorgaande jaren.

Lees ook: Kwaliteit uienpools viel mee, prijzen gewoontjes​

Beheer
WP Admin