Begin dit jaar dwong de Raad van State minister Schouten om locatiegegevens van PAS-melders aan MOB af te geven. - Foto: ANP AlgemeenNieuws

Adressen PAS-melders vooralsnog niet openbaar

Minister Schouten kan duizenden adressen PAS-melders voorlopig in de tas houden.

Zoals verwacht, hoeft demissionair Landbouwminister Carola Schouten nog geen adressen van PAS-melders openbaar te maken. De Raad van State heeft dat vanmiddag beslist. De Raad vindt dat na een latere zitting beoordeeld moet worden of de adresgegevens van zeker 3.500 bedrijven alsnog openbaar worden. Dit oordeel schemerde vorige week al door toen de kwestie bij de Raad werd behandeld.

Het gaat om de strikt juridische vraag of locatiegegevens ook adresgegevens zijn. Over ongeveer een half jaar moet de Raad daarop het antwoord geven. Begin dit jaar dwong de Raad minister Schouten om de locatiegegevens van de PAS-melders aan milieuorganisatie Mobilisation for the Environment (MOB) af te geven.

Dat oordeel werd onlangs nog eens bevestigd door de Groningse rechtbank. Die concludeerde overigens wel dat locatiegegevens ook adresgegevens zijn. De minister had slechts coördinaten verstrekt van de plekken waar de PAS-melders stikstof uitstoten.

Dwangsom

Volgens de rechtbank blijkt duidelijk uit de eerdere uitspraak van de Raad dat de minister de adressen moet geven. De rechtbank liet zijn ergernis over de handelwijze van de minister duidelijk blijken door haar een zware dwangsom op te leggen. Die zou worden omgezet in een boete als de adressen niet binnen drie weken op tafel kwamen.

Maar de Raad schorste in juli dit oordeel van de rechtbank en die schorsing bleef vandaag in stand. De Raad vindt het toch nodig om te beoordelen of MOB met de coördinaten voldoende is bediend. Het kan ook zijn dat de Raad zijn eerdere oordeel van begin dit jaar verder aanscherpt en beslist dat de locatiegegevens ook de adressen omvatten. In dat geval moet minister Schouten dan alsnog buigen.

Lees meer over het stikstofbeleid

Het laatste stikstof nieuws op je mobiel.

Bekijk hier hoe je deze app vastzet op het startscherm van je mobiel.

Reacties

  1. De rechterlijke macht meet ook met 2 maten. Locatie gegevens zijn ook adresgegevens. En adresgegevens zijn privacy gegevens! De minister heeft de coördinaten al gegeven, dat is toch meer dan genoeg?
    Die boeren zijn een makkelijke prooi, dat hebben ze wel gemerkt bij Zandvoort. Met verschillende doodsbedreigingen als resultaat. Als ze nog meer van die publiekelijke evenementen proberen om zeep te helpen is MOB zo te ziele.

    1. Zeker, en daarom doet ze zo star. PAS- boeren zijn het slachtoffer van de knulligheid van de politiek.

  2. Zelfs de minister respecteert de wet niet. Legt het oordeel van de Raad van State naast zich neer. Dat allemaal om een slechte wet. Wederom broddelwerk van de politiek.

Beheer
WP Admin