<em>Foto: Roel Dijkstra</em> AlgemeenNieuws

ADM verkoopt ethanolactiviteiten Brazilië

Archer Daniels Midland (ADM) trekt zich terug van de Braziliaanse ethanolmarkt. Het Amerikaanse agriconcern verkoopt een grote suikerrietplantage en een ethanolfabriek.

De Braziliaanse ethanolfabriek van ADM had een verwerkingscapaciteit van 1,5 miljoen ton suikerriet per jaar. ADM overweegt ook een deel van haar op mais gebaseerde ethanolactiviteiten in de VS te verkopen, nu prijzen langdurig laag zijn.

De ethanolindustrie heeft het zwaar. De prijs van ruwe olie is fors gedaald, waardoor het bijmengen van bio-ethanol minder aantrekkelijk is geworden. ADM zegt dat haar ethanolactiviteiten in Brazilië te beperkt waren om een serieuze rol op de markt te kunnen spelen. ADM verkoopt haar Braziliaanse ethanolactiviteiten aan de Braziliaanse investeerder JFLim Participações.

Bio-ethanol

De Amerikaanse activiteiten zijn veel groter, maar ook hier komen mogelijk zelfs vrij nieuwe fabrieken te koop. ADM houdt vooralsnog vast aan de zogenaamd ‘natte’ installaties die naast ethanol ook bijvoorbeeld zetmeel en zoetstoffen kunnen produceren. De ‘droge’ installaties die alleen voor bio-ethanol kunnen worden gebruikt, staan in de etalage.

Brazilië is grote producent van soja, mais en vlees

Het bedrijf benadrukt te blijven investeren in Brazilië, wat volgens Chris Cuddy van ADM een ‘belangrijk centrum van onze wereldwijde activiteiten is’. Cuddy noemt het belang van Brazilië als een van de grootste producenten van landbouwproducten als soja, mais en vlees. “We zien ernaar uit om voor Braziliaanse boeren een partner te blijven bij het voeden van de wereld.”

ADM bezig met herstructurering

ADM lijkt niettemin wel bezig met een herstructurering. In 2015 verkocht ADM haar cacaobusiness voor $1,3 miljard aan Olam International uit Singapore. ADM behoort tot de grootste agrarische handelsconcerns ter wereld. Het bedrijf is onder meer groot in de handel en verwerking van oliezaden en granen, maar richt zich steeds meer op producten met een hoge toegevoegde waarde, zoals smaakstoffen.

Beheer
WP Admin