Minister Piet Adema beantwoord vragen van de Tweede Kamer over zijn eerdere uitspraken in boerenkring. - Foto: ANP AlgemeenNieuws

Adema: ik wil geen vriend worden met boeren

Linkse partijen zijn kritisch over het optreden van landbouwminister Piet Adema op boerenbijeenkomsten. Volgens Partij voor de Dieren, GroenLinks en PvdA maakt Adema de Tweede Kamer belachelijk tegenover de boeren en probeert hij teveel vrienden te worden met de boeren.

Aanleiding van het debat is de wijziging van de Wet Dieren, met het aangenomen amendement van PvdD-Kamerlid Leonie Vestering. In de wet is daardoor opgenomen dat het niet is toegestaan om dieren pijn, leed of letsel aan te doen zonder redelijk doel, waarbij het veehouderijsysteem niet als redelijk doel mag worden gezien. Het amendement moet ervoor zorgen dat ingrepen als couperen van biggenstaarten, onthoornen van kalveren en het verwijderen van de achterste teen bij hanen definitief wordt verboden.

Verschillende interpretaties

Omdat de feitelijke wettekst volgens het landbouwministerie op verschillende manieren geïnterpreteerd kan worden, heeft Adema besloten de inwerkingtreding van het wetsvoorstel uit te stellen tot 1 januari 2024. In de tussentijd wil hij in een convenant met veehouderijsectoren, dierwelzijnsorganisaties en marktpartijen afspraken maken over een dierwaardige veehouderij. Deze afspraken wil Adema in wet- en regelgeving vastleggen.

Volgens Vestering is de route met het convenant een poging om de wet stevig af te zwakken en is dit in strijd met de Grondwet. Ze verwijt Adema bovendien met twee monden te praten door in de Kamer te zeggen dat hij naar een dierwaardige veehouderij wil, terwijl hij tegen boeren zegt dat ‘we moeten voorkomen dat de samenleving de veehouderij gaat dwingen stappen te zetten’.

PvdA-er Joris Thijssen benadrukt dat dit al gebeurd is, omdat de Tweede Kamer een afspiegeling is van de samenleving. GroenLinks-Kamerlid Laura Bromet verwijt Adema dikke vrienden te willen worden met de boeren en dat hij dit over de rug van de Tweede Kamer doet.

Adema ontkent

Adema ontkent dit. “Ik wil geen vriend worden van de boeren, maar ik wil wel samen met de boeren op zoek naar het perspectief voor hun toekomst, want uiteindelijk gaat het om hun toekomst”, zegt Adema. Hij zegt zich als minister van landbouw verantwoordelijk te voelen om de boeren namens de overheid perspectief te bieden binnen de grote opgaven die er liggen.

Adema erkent dat het wat ongelukkig was om in een zaal boeren te spreken over het nuanceren van de wet. Hij wil met het convenant de wet verduidelijken.

Convenant

Adema verwacht dat het convenant Dierwaardige veehouderij onder leiding van voorzitter Bram van Ojik (GroenLinks) voor de zomer kan worden gesloten en kan worden voorgelegd aan de Tweede en Eerste Kamer. Doel is dat de afspraken voor 1 januari wettelijk vastgelegd zijn, bij de inwerkingtreding van het veelbesproken amendement van de PvdD.

Mocht het niet lukken om een convenant te sluiten, dat zal Adema zelf verduidelijkende wetgeving opstellen. VVD en SGP benadrukken dat het amendement niet zomaar van kracht mag worden, zonder dat concreet duidelijk is wat bedoeld wordt. Anders kan de tekst verstrekkende gevolgen hebben voor de totale veehouderij.

Reacties

 1. Ik vraag me af wat lost het opwachten met fakkels van Minister Kaag op zij wist vooraf dat ze die discussie niet kon winnen wat kun je dan doen A doorlopen Reactie Kaag durft de confrontatie niet aan B een gesprek aangaan je goede wil tonen, dat heeft ze gedaan, en doe nou niet of het niet confronterend is want dat is het wel degelijk en zo was het ook bedoeld. Overigens het boegbeeld van de boerenpartij gaf in een eerste reactie al aan dat een dergelijke reactie ongepast was, waar ze overigens later op terug kwam , maar je moet voor een paar stemmen wat over hebben.

 2. Goed verhaal van Paternotte gisteravond in OP1.
  c.vd.P kwam er niet aan te pas met haar one issue stikstof speerpunt.
  Hetzelfde geldt overigens voor de ex vvd-ster die ze hebben ingevlogen en die afgelopen zondag te zien was in WNL op zondag. Hijgerig probeerde ze geregeld ze ongevraagd haar stikstofverhaal uit te dragen. Niet gelukt.
  Heb je’t gezien Kraats?

  1. Ik heb het gezien en ik vond het gênant hoe slecht de voorvrouw van de boerenpartij haar standpunt naar buiten bracht, het verhaal van Paternotte was eerlijk en goed onderbouwd en hij vertelde geen onzin en verkondigde niet hij de wijsheid in pacht had maar dat elk zich respecterende partij op zoek naar medestanders

 3. Klopt, er is daar iets heel ernstigs gebeurd. Kaag ging erheen en wist wat er ging gebeuren. Dit is gewoon uitdagen, wat je ook niet anders verwacht van Kaag. Jammer dat ze daar erin getrapt zijn. Gewoon een voorop gezet plan zoals een “fee” dat alleen maar kan…..

 4. Als je het amendement/westaanpassing vertaalt naar praktische implicaties dan is die heel groot. Vanuit de ervaring in de biodynamische landbouw weten we wat het betekent om de houderijsystemen aan te passen naar het dier. Daarbij vergeleken is het gedoe rond stikstof relatief gezien wellicht nog een klein probleem. Het is niet meer dan redelijk dat er tijd wordt genomen om de route naar het bereiken van die nieuwe situatie te bekijken, dat kan echt niet van vandaag op morgen. Als dat maar niet een “van uitstel komt afstel” route wordt. De dierindustrie is niet mijn industrie, maar er zijn veel plekken in de wereld waar het erger is. En laat de consument ook even niet vergeten dat die uit de supermarkt ook nog batterij eieren eet. Niet uit het scharrreldoosje, maar wel volop verwerkt in producten. Andere dierhouderij? Alles kan, maar dan ook betalen voor wat dat kost!

  1. ruud , inderdaad , er komen nog vrachten legbatterijeieren binnen. maar daar gaat het die linkse partijen niet om. de veehouderij moet kapot en weg uit nederland . punt uit……

  1. Volgens mij is er niet echt iets strafbaars gebeurd, het was vooral een magistrale actie van D66. Wat er gebeurde was dat burgers in hun naïviteit tegen Kaag hun grote zorgen uitten omdat ze niet meer rond kunnen komen en hoopten op een luisterend oor. Dat er een paar onnozele halzen met fakkels stonden en een paar trekkers was inderdaad niet handig. Vervolgens hebben bevriende journalisten er een verhaal van gemaakt dat ze bedreigd zou zijn. Zou dat echt gebeurd zijn dan waren de daders wel direct door de politie afgeranseld en mee genomen. De truc is dat Kaag als slachtoffer wordt opgevoerd van barbaren buiten de Randstad en dat het daarom gerechtvaardigd is om alles en iedereen wat niet in de Randstad woont te behandelen als derderangs burgers die er niet toe doen.

  2. Pfff, er is niks gebeurd en gelukkig heeft iedereen met gezond verstand dat gezien welke komedie daar omheen gebouwd is. Daar en om al het wanbeleid wordt de huidige coalitie genadeloos op afgestraft op 15 maart! Gelukkig maar. #Stemzeweg !!

  3. Er is niets gebeurd in Diepenheim. Kaag ging zelf naar de demonstranten om in gesprek te gaan. Het wordt door D66 en de media weer gigantisch uitvergroot. Het wordt tijd dat de politiek zich eens gaat bezig houden met de gigantische onvrede in dit land ipv zelf het vermeende slachtoffer uit te hangen. Een grote groep burgers is veel meer slachtoffer ( toeslagen, Groningers etc.) en wachten al jaren op een oplossing.

 5. Ik vind adema integer dit van vele anti boeren zoals Tjeerd en nog een aantal. De wet zegt ook veel over kennis nivo van de 2 de kamer leden is dr niet

  1. Ik snap best dat je geen vriend van Tjeerd bent de wet zegt volgens jou ook veel over kennis niveau van de 2 de kamer leden is er niet volgens, kan niet laten te benoemen dat uitgerekend Tjeerd als enige in de kamer afgestudeerd aan de LU Wageningen. Daarom hoeft het je vriend niet te zijn maar geef hem wel het respect wat hij verdient.

 6. Adema: ik wil geen vriend worden met boeren, wordt hij eindelijk wakker want als je bepaalde groepen boeren als vrienden hebt heb je geen vijanden meer nodig, want zie hun optreden in Diepenheim.
  Een dergelijk zooitje daar wil je toch geen vriend mee zijn.

  1. Wat is er gebeurd in Diepenheim?????? Mensen met een fakkel net zo groot als een waxinelichtje. Laat me nie lache , wat een gezever om niks! Kijk ff in Charkow en Hostomel , dat was wel nieuwswaardig niet dit wat door onze wokies niet te pruimen zou zijn! Watjesvolk !!!

Beheer
WP Admin