Demissionair landbouwminister Piet Adema adviseert zijn opvolger om het landbouwakkoord af te ronden voor een duurzame sector met een goed verdienmodel. – Foto: ANP AlgemeenNieuws

Adema adviseert opvolger: maak landbouwakkoord af voor duurzame toekomst

Demissionair landbouwminister Piet Adema roept zijn opvolger op om het landbouwakkoord af te maken voor een duurzame sector met een goed verdienmodel.

Demissionair landbouwminister Piet Adema adviseert zijn opvolger om alsnog een landbouwakkoord te maken met de sector. Dat zei hij tijdens de behandeling van de Wet Dieren in de Eerste Kamer. Adema werd tijdens het debat gevraagd te reflecteren op het hoofdlijnenakkoord van PVV, VVD, NSC en BBB, maar dat deed hij niet. Adema benadrukte dat hij als demissionair minister te maken heeft met de verhoudingen in de Tweede Kamer. Het voorstel van het beoogde nieuwe kabinet heeft formeel nog geen status. Wel geeft hij zijn opvolger het advies mee om alsnog te proberen om tot een landbouwakkoord te komen.

Maak landbouwakkoord af voor goed verdienmodel, zegt Adema

“Mijn advies zou zijn: maak het landbouwakkoord af, dan heb je een prachtig plan om met de sector aan de slag te gaan voor een duurzame sector met een goed verdienmodel,” zegt de demissionaire landbouwminister. “Zorg dat er voldoende middelen onder komen en ga aan de slag met elkaar,” aldus Adema. Hij wijst erop dat het landbouwakkoord een totaalpakket zou worden met de maatschappelijke vraagstukken op het gebied van klimaat, water, stikstof, dierwaardigheid en verdienmodel. Hij erkent dat het landbouwakkoord nog niet af was, maar de minister benadrukt dat een integraal plan zeker noodzakelijk is om te komen tot een verduurzaming van de landbouw.

Inkomen boeren

Adema ziet een landbouwakkoord als de beste route om de sector te verduurzamen, waarbij ook nadrukkelijk oog is voor het inkomen van de boer. “Ik kan niet afdwingen dat supermarkten alleen maar duurzaam inkopen. Dat kan ik wettelijk niet doen. Dat betekent dat je moet komen tot afspraken met de retail, met de ketenpartijen. Wij zouden dat vormgeven in een publiek-private samenwerking om zo te komen tot een brede duurzaamheidsstandaard, zoals de keurmerken PlanetProof en Beter Leven. Dat moet nog veel breder,” vindt Adema.

Een van de eerste taken van de nieuwe landbouwminister is om met het Convenant Dierwaardige Veehouderij te gaan onderhandelen over de rol en de financiën die vanuit de overheid worden bijgedragen aan de afspraken, de zogeheten conditionaliteiten. Meerdere partijen zijn bezorgd over de mogelijkheden van het nieuwe kabinet, vanwege het schrappen van het transitiefonds. Volgens BBB zijn die zorgen niet nodig, omdat er wel geld beschikbaar komt voor de sector en omdat de doelen worden aangepast: het beoogde nieuwe kabinet wil geen nationale koppen op Europese regelgeving.

Reacties

 1. Adema zou de uitzending van keuringsdienst van waren eens moeten bekijken, die laatst over de eieren in Nederland ging.
  Stom verbaasde verslaggevers kregen haarfijn uitgelegd dat de Nederlandse boer aan de strengste eisen moesten voldoen.
  Maar dat vervolgens de industrie daar de eieren inkoopt waar ze het goedkoopst zijn.
  Over verdien model en eerlijke concurrentie gesproken !
  Daar zou adema en zijn politieke vrienden zich drukker op moeten maken .
  En niet de Oekraïne valse hoop geven dat ze ooit NAVO land kunnen worden , want dat laat de Rus nooit gebeuren.

  1. Wat je i je laatste zin veronderstelt zal de toekomst moeten uitwijzen. Eén ding weet ik zeer het toetreden van Oekraïne tot de EU en NAVO voor hen betekent dat hun geliefden niet meer als kanonnen voer naar de loopgraven behoeven te gaan zullen ze de toetreding met gejuich ontvangen. Het Heilige NEE is bedacht door de Leider(s) die zelf geen druppel bloed verloren zijn in deze oorlog en er alleen maar beter van zijn geworden. Winsten uit wapen industrie en persoonlijke bescherming van de soldaten. En wij maar blijven denken dat de weduwen en wenende moeders gelukkig zijn dat de toetreding van hun buurland nog moet wachten. Waarom nog meer onbegraven lijken?? Dit allemaal omdat er een gestoorde aan het roer staat van dat land als hij aan het roer van een schip had gestaan was dat al lang vergaan met man en muis.

 2. Linkse politici willen dolgraag een landbouwakkoord en dat is verdacht. Linkse politici houden niet van boeren en daarom zouden de boeren ook geen lbakkoord moeten willen.

Beheer
WP Admin