Frans Timmermans (GroenLinks-PvdA) in de Tweede Kamer tijdens een debat over het eindverslag van informateurs Richard van Zwol en Elbert Dijkgraaf. Volgens hem en Jetten van D66 dreigt er nu voor de agrarische sector een sanering “die zelfs Tjeerd de Groot niet zou hebben gewenst.” – Foto: ANP AlgemeenNieuws

Oppositie verwijt BBB: u geeft boerengeld weg

Oppositiepartijen bekritiseren BBB-leider Caroline van der Plas voor het laten verdwijnen van €15-17 miljard ‘boerengeld’ door het opheffen van het Transitiefonds.

BBB-leider Caroline van der Plas krijgt het verwijt dat zij in de onderhandelingen over het hoofdlijnenakkoord voor het nieuwe kabinet €15 tot €17 miljard ‘boerengeld’ heeft laten verdampen. Het waren D66, GroenLinks-PvdA, ChristenUnie en de Partij voor de Dieren die Van der Plas voorhielden dat met het opheffen van het Transitiefonds ook een kans voorbijgaat om met dat geld de landbouw tegemoet te komen.

Boeren willen niet worden opgekocht

Van der Plas verweerde zich dat het geld uit het fonds vooral was gereserveerd voor de opkoop van bedrijven. “Maar boeren willen helemaal niet worden opgekocht.” Ze betoogde uitvoerig dat de opkoop van bedrijven “één groot drama is op de laatste dag dat de koeien worden gemolken. Families staan er huilend bij als ze de laatste keer de koeien verzorgen. Het is verschrikkelijk wat we de boeren de laatste jaren hebben aangedaan.”

Boeren zijn volgens Van der Plas weggezet als gifspuiters en dierenbeulen, als een groep mensen die er niet bijhoort. “Boeren hebben er helemaal genoeg van. Ze zijn het spuugzat hoe ze zijn behandeld. Dat heeft niets te maken met regelgeving, maar met hoe ze zijn weggezet. En wij bieden ze weer hoop. En boeren begrijpen best dat we het containerschip ook niet in één keer kunnen draaien.”

Rode diesel

Rob Jetten (D66) hield Van der Plas voor dat het geld uit het Transitiefonds helemaal niet per se voor opkoop had hoeven worden ingezet. “Het nieuwe kabinet kan daar een eigen invulling aan geven. Maar u geeft miljarden weg. En wat krijgen de boeren ervoor terug? De rode diesel. Dat is een duur cadeau voor €15 miljard. Van harte gefeliciteerd.” CDA’er Henri Bontenbal sloot zich daarbij aan: “Er stond een grote pot met geld voor de agrarische sector klaar. U heeft het weggegeven. Ik begrijp het werkelijk niet.”

Volgens Van der Plas biedt het hoofdlijnenakkoord de sector hoop. “De wanhoop in de ogen van redelijke mensen is hoop geworden. Met dit akkoord bieden we weer hoop aan vele jonge boeren.” Bontenbal: “Ik vrees dat de hoop van korte duur is.”

De BBB-voorvrouw zei dat het hoofdlijnenakkoord vertrouwen biedt. “En weet u wat er gebeurt als ondernemers vertrouwen hebben? Dan gaan ze investeren en mooie dingen doen.”

Timmermans en Jetten: koude sanering

Zonder het Transitiefonds dreigt er een koude sanering, waarschuwden Frans Timmermans en Rob Jetten. Juist om die koude sanering af te wenden was er zoveel geld gereserveerd, betoogde de D66’er. Volgens hem dreigt er nu voor de agrarische sector een sanering “die zelfs Tjeerd de Groot niet zou hebben gewenst.”

Volgens Frans Timmermans is het Transitiefonds nodig om boeren een omslag te kunnen laten maken naar duurzame landbouw. “Dat hadden we mogelijk kunnen maken met het geld dat u heeft geschrapt. Trek voldoende geld uit, dat biedt de boer perspectief, en de natuur ook.”

Bijna alle partijen zeggen te hopen dat het nieuwe kabinet in Brussel versoepeling (bijvoorbeeld op het gebied van derogatie) kan bewerkstelligen, maar tegelijk zijn de verwachtingen op dat punt niet erg hoog.

Reacties

  1. Linkse partijen moeten juist blij zijn dat de nieuwe groep die 15 miljard (=15.000 miljoen) niet naar de boeren laat gaan. Nu kan dat geld naar andere zaken waar veel geld voor nodig is.

  2. lieve caroline.

    misschien is het jou niet opgevallen maar er zijn ook legio boeren die op leeftijd zijn, het gezeik en gezeur meer dan beu zijn, en geen opvolger hebben. Deze boeren zouden meer dan graag uitgekocht worden.

    1. Het gezeik en gezeur kwam door de partijen die nu genoegen moeten nemen in de tweede kamer als oppositie. Je kan je bedrijf (boerderij, grond, dieren, productierechten enz) ook gewoon verkopen. Wees blij dat er nu eindelijk weer plannen zijn voor eerlijk beleid. Geef ondernemers de ruimte, daar profiteert Nederland van.

Beheer
WP Admin