Foto: Koos Groenewold PluimveeNieuws

ACM deelt boetes uit aan eierhandel om prijsafspraken

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) deelt boetes uit om een eierkartel. Drie bedrijven die eieren inkopen, Interovo, Wulro en Global, hebben volgens de toezichthouder verboden prijsafspraken gemaakt bij de inkoop van eieren bij pluimveehouders.

“De boeren zijn daarvan de dupe. Zij kregen een lagere prijs voor de eieren”, legt ACM-bestuursvoorzitter Martijn Snoep uit. Volgens de concurrentiewaakhond gaat het om “ernstige overtredingen ten nadele van de boeren”. Hoe hoog de boetes zijn, mag ACM niet bekendmaken.

De eierbedrijven stapten hierover namelijk naar de rechter. Die heeft deze week in een voorlopige voorziening bepaald dat er nog geen boetebedragen naar buiten mogen komen. De procedurele en inhoudelijke bezwaren die de partijen hebben aangevoerd, zijn wel afgewezen.

Prijzen met elkaar afgestemd

Interovo, Wulro en Global kopen industrie-eieren voor de voedselverwerkende industrie in bij pluimveehouders. Volgens de ACM hadden Wulro en Interovo vanaf april 2015 meer dan een jaar hun prijzen met elkaar afgestemd. Wulro en Global deden dat vanaf maart 2016 meer dan drie jaar.

Directeuren van de ondernemingen hadden bijvoorbeeld geregeld contact via WhatsApp. Zo las ACM in een bericht dat een van de directeuren dacht door de prijsafspraken echt te gaan verdienen. “Helemaal met je eens! Daar drink ik er een op”, reageerde de ander daarop via de berichtenapp.

Lees meer over ACM

Beheer
WP Admin