In Rotterdam verwerkt Abengoa jaarlijks zo'n 1,2 miljoen ton graan tot bio-ethanol.<br /><em>Foto: Roel Dijkstra </em> AlgemeenNieuws

Abengoa Nederland wil uitstel van betaling

Abengoa Bioenergy Netherlands heeft uitstel van betaling aangevraagd. De Spaanse eigenaar van de bio-ethanolfabriek in Rotterdam zegt te werken aan reorganisatie of verkoop van het onderdeel.

In de fabriek, waar zo’n 80 mensen werken, wordt jaarlijks zo’n 1,2 miljoen ton graan verwerkt tot brandstof en DDGS.

De fabriek produceert jaarlijks 480 miljoen liter bio-ethanol. Voor de productie kan mais en tarwe worden gebruikt die wereldwijd wordt ingekocht. De fabriek kan jaarlijks ook 360.000 ton DDGS produceren. DDGS is een eiwitrijk ingrediënt voor veevoer. Ten slotte kan de fabriek jaarlijks 400.000 MWh elektriciteit opwekken voor omringende industrieën.

Bijmenging niet populair vanwege lage olieprijs

De bio-ethanolmarkt is lastig. Graan is weliswaar relatief goedkoop maar door de daling vande olieprijs is bijmenging van biobrandstoffen minder aantrekkelijk geworden. De bio-ethanolfabriek draait daarom al enige jaren niet op volle capaciteit. De fabriek is echter ook slachtoffer van grote financiële problemen bij de Spaanse moedermaatschappij.

Schuld van €14,6 miljard

Abengoa, gevestigd in Sevilla, is een conglomeraat met activiteiten op het gebied van de bouw, zonne-energie, biobrandstoffen en ontziltingsinstallaties. Het bedrijf realiseert jaarlijks een omzet van ruim €7 miljard maar hikt aan tegen een schuld van €14,6 miljard, aldus de Wall Street Journal. Eerder werd een schuld genoemd van €9,4 miljard.

Deze week verleende de Amerikaanse rechter Abengoa al uitstel van betalingen. De rechtbank schoof bezwaren van verzekeringsmaatschappijen en maisleveranciers terzijde. Eerder sloot Abengoa een ethanolfabriek in Nebraska om deze te koop aan te bieden. In rechtbankstukken eisten telers en handelshuizen dat de opbrengsten van de fabriek in eerste instantie ten goede komen van de gedupeerde graanleveranciers.

Beheer
WP Admin