Foto: Aviko bv AkkerbouwNieuws

Aardappelverwerking start seizoen plankgas

De Nederlandse aardappelverwerkers laten er in seizoen 2022-’23 geen gras over groeien. De eerste maand van het nieuwe verwerkingsseizoen zijn 312.700 ton aardappelen verwerkt tot voorgebakken frites en andere aardappelproducten. Dat blijkt uit voorlopige cijfers van branchevereniging Vavi.

Het is de grootste hoeveelheid aardappelen die in jaren in juli zijn verwerkt. De fabrieken hebben er zin in en starten het seizoen plankgas.

Groot deel uit buitenland

Opvallend is dat ruim de helft van alle verwerkte aardappelen in juli afkomstig is uit het buitenland. Het afgelopen jaar lag het percentage importaardappelen veelal rond de 40%, maar deze zomermaand zijn duidelijk meer aardappelen uit het buitenland gehaald. Maar liefst 160.300 ton van de aardappelstroom kwam via import ons land binnen.

Vergeleken met de voorgaande maand (juni) zijn 15% minder aardappelen verwerkt. Vaak ligt de verwerking in juli lager dan de voorgaande maand, doordat er in de zomer wordt omgeschakeld van de oude op de nieuwe oogst.

Ingedekt met oude oogst

De meeste verwerkers hebben zich – net zoals andere jaren – goed ingedekt met oude oogst en door de droogte zijn partijen verschoven om langer met de oude oogst door te draaien.

In seizoen 2021-’22 werd een inhaalslag gemaakt ten opzichte van de eerste coronajaren. Er werden bijna 4 miljoen ton aardappelen verwerkt in juli 2021 tot en met juni 2022. Dat is ruim 8% meer dan het voorgaande seizoen.

Beheer
WP Admin