<em>Foto: ANP</em> AlgemeenNieuws

Aanhanger dodelijk ongeval was ‘gevaar op de weg’

Tegen een 25-jarige Zwollenaar is donderdag 90 uur werkstraf geëist voor het veroorzaken van gevaar op de weg. Zijn tractor met aanhanger stond deels op de rijbaan toen een Renault ertegenaan knalde. De bestuurder van de auto was op slag dood.

De bestuurder van de trekker werkt in de avonduren en zijn vrije tijd in de landbouw. Op de avond van 9 oktober 2014 reed hij naar een boerderij bij ‘s-Heerenbroek (vlakbij Zwolle) met een tractor met platte wagen. ,,Overdag doe ik mijn normale werk. Ik ben erna naar het loonbedrijf gegaan en daar op de tractor gestapt die al klaar stond. Ik heb eerst de lampen gecontroleerd, dat doe ik altijd.”

Auto blokkeerde doorgang

Zijn doel was om grasbanen te halen. Met zijn nog lege combinatie moest hij de 80-kilometerweg oversteken. Maar eenmaal op de oprit bleek deze geblokkeerd door een auto. Zijn platte wagen stond toen nog deels en haaks op de rijbaan. Nog voor de auto verplaatst kon worden, was het al te laat. Een grijze Renault Megane knalde op het achterste deel, raakte onbestuurbaar en botste vervolgens frontaal op een tegemoetkomende Mini Cooper. Twee inzittenden van die wagen raakten gewond.

Dood door schuld

De trekkerbestuurder werd dood door schuld ten laste gelegd. De aanhanger zou 40 centimeter langer zijn dan wettelijk toegestaan en reflectoren aan de zijkant ontbraken. De bestuurder van de Renault bleek op slag dood, al toen hij tegen de aanhanger op reed. Onder de aanhanger zat een uitstekende bevestigingspunt die circa 90 centimeter boven het wegdek hing. Deze heeft het dak van de Renault open gerist. De officier van justitie kwam echter uit op de minder zware variant van het veroorzaken van gevaar op de weg.

De raadsvrouw verzocht vrijspraak. Volgens haar was de aanhanger met 10,3 meter niet langer dan toegestaan.

Het vonnis wordt uitgesproken op 10 maart.

Beheer
WP Admin