AlgemeenAchtergrond

Aandeel K+S blijft schommelen door mogelijke overname

Het aandeel van de Duitse kalifabrikant K+S ging afgelopen week bijna 6 procent omlaag na een flinke stijging een week eerder.

De mogelijke vijandige overname door het Canadese Potash Corp is nog lang niet van de baan. Deze week gaf de CEO van Potash, Jochen Tilk, op een conferentie in Zwitserland nog aan dat een deal nu nog attractiever zou zijn dan in juni toen het eerste bod is uitgebracht. Tegelijkertijd zei hij volgens Bloomberg ook dat er momenteel geen ‘actief engagement’ is vanuit Potash met een nieuw bod.

Schommelend aanbod Südzucker

Het aandeel Südzucker schommelde flink de afgelopen week. Een duidelijke oorzaak lijkt er niet te zijn daarvoor. Na een daling afgelopen vrijdag van 2,5 procent kwam er deze week na enkele koersstijgingen uiteindelijk een plus van 3,3 procent uit de bus en sloot het aandeel van de groostste Duitse suikerproducent op €13,65.

Monsanto en Syngenta

Monsanto moest afgelopen week ruim 3 procent inleveren, de koers stond afgelopen woensdag op $90,39. Dat is 24 procent lager dan eind 2014. De andere grote leverancier van zaden en gewasbescherming, het Zwitserse Syngenta, noteerde tot en met woensdag vrij vlak. Donderdag ging de koers echter omlaag. Volgens Reuters staat het bedrijf op het punt om meer bekend te maken over de verkoop van de groentezadendivisie. De verkoop is onderdeel van een flinke reorganisatie nadat het bedrijf een overnamebod van Monsanto afwees. Volgens bronnen van Reuters zou de divisie circa $2 miljard op moeten brengen, zakenbank JP Morgan zou de verkoop gaan begeleiden. De divisie is goed voor een omzet van $663 miljoen, ongeveer 4 procent van de totale omzet van Syngenta in 2014.

Undercovervideo’s Tyson Foods

Tyson Foods, de grootste kipproducent in de Verenigde Staten, noteerde een plus van 2,6 procent in een week tijd. De positieve invloed van lage voerprijzen lijkt sterker te wegen bij beleggers dan berichten in Amerikaanse media over vermeende wantoestanden in pluimveebedrijven van de vleesgigant. De actiegroep voor dierrechten The Animal Legal Defense Fund (ALDF), heeft meerdere undercovervideo’s verspreid waarin ze misstanden laten zien op pluimveebedrijven. Dat gebeuirde eerder al door een andere actiegroep. Volgens Fox Business heeft ALDF klachten ingediend bij onder meer het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA). Tyson verklaarde tegen Fox dat het bedrijf strenge eisen hanteert en voldoet aan de eisen die aan de omgang met dieren worden gesteld.

Beheer
WP Admin